Srbija preuzela obavezu da smanji emisiju štetnih gasova za 9,8% do 2030.godine

cop 21U prostorijama Francuske ambasade danas je održana konferencija za novinare pod nazivom: „Rezultati i perspektive budućnosti nakon konferencije o klimatskim promenama COP 21“

Prisutnima se obratila gospođa Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, i gospođa Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Republici Srbiji, pri čemu su izložile najvažnije zaključke sporazuma koji je postignut na nedavno okončanoj konferenciji o klimi u Parizu COP 21, kao i obaveze koje je ovim sporazumom Srbija preuzela da ispuni.

– Francuska je veoma ponosna da je postignut sporazum na kojem se dugo radilo, a koji je realizovan nakon brojnih neuspešnih pokušaja. Sami pregovori su bili veoma teški. Organizovano je jako mnogo događaja, bilo je neizvesnosti i do samog kraja se nije znalo da li će biti uspešno okončana konferencija- istakla je gospođa Moro. Ona je rekla da su pregovori bili veoma teški zbog interesa zemalja sa različitim stepenom ekonomskog razvoja. Sa jedne strane su one industrijski razvijene države , a sa druge one koje su praktično žrtve klimatskih promena, te je takva činjenica otežavala da se pronađe zajednički cilj.

– Ipak, sporazm je postignut – dodala je ambasadorka Moro – a pored toga on je i pravno obavezujući. Sve obaveze su različite za različite države. Svakih 5 godina će se proveravati rezultati i ambicije će moći da se povećavaju.

snezMinistarka Snežana Bogosavljević- Bošković je istakla da je održana konferencija u Parizu, COP21 bez svake sumnje bila veliki ispit ne samo u oblasti klimatskih promena, već u oblasti međunarodnih odnosa i ispit francuske diplomatije.

– S obzirom da je dogovor postignut i prihvaćen od strane 196 država članica okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime, možemo konstatovati da su svi ispiti uspešno položeni. Usvajanje sporazuma u Parizu predstavlja prekretnicu u kreiranju budućnosti planete, i ambiciozan plan da rast temperature bude do 1,5 stepena Celzijusa. Republika Srbija prepoznaje važnost klimatskih promena, i zbog toga smo u junu ove godine dostavili svoje planove za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte- istakla je gospođa Bogosavljević- Bošković i posebno naglasila da je Srbija bila među prvih deset zemalja u svetu, i prva u regionu koja je dostavila plan.

Nameravani nacionalni plan sada postaje obaveza Republike Srbije, a on znači da se do 2030. godine smanji emisija gasova sa efektom staklene baste za 9,8 % u odnosu na 1990. godinu. Pred državom Srbijom je ozbiljan posao a već početkom sledeće godine izradiće se Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom. Izrada strategije bi trebalo da traje dve godine, a jedan od ciljeva je i da Strategija postane zvaničan document Republike Srbije do kraja 2019. godine. Do tada treba da se pripremi i prva revizija namaravanih doprinosa smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su predstavnici UNDP-a i ambasade Maroka koji sledeće godine predsedava konferencijom COP22.

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti