Srbija ozbiljno priprema pregovaračku poziciju za Poglavlje 27

Srbija je na dobrom putu da Poglavlje 27, okarakterisano kao jedno od najzahtevnijih i najskupljih poglavlja u pregovorima sa EU, uskoro bude na agendi evropskih zvaničnika.

Foto: pixabay.com

Ministarstvo zaštite životne sredine treba da do kraja godine pripremi pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, zaključeno je u Palati Srbije na jučerašnjem sastanku Pregovaračke grupe 27 u vezi komentara Evropske komisije na drugi nacrt Pregovaračke pozicije i plan aktivnosti za izradu i njeno slanje.

Komisija je krajem februara poslala komentare na drugi nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27.

U njima je naglašeno da je potrebno uložiti više truda u poboljšanje u sektorima kvaliteta vazduha, industrijskih emisija, klimatskih promena i drugih, ali najviše u upravljanju otpadom.

Evropska komisija smatra da bi Srbija trebalo da bude ambicioznija u ubrzanom ostvarivanju ciljeva vezanih za reciklažu komunalnog otpada.

Pregovaračka grupa 27 je postigla dogovor o razvoju glavnih elemenata pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 i dostavljanja vladi na usvajanje.

Među njima su i Specifični plan implementacije za Direktivu o industrijskim emisijama koji podržava zahtev za prelazni period, Akcioni plan za razvoj administrativnih kapaciteta, Plan za višegodinje investicije i finansiranje.

Dogovoreno je da pregovaračka pozicija i dopunski materijali budu poslati početkom jula drugim institucijama za kordinaciju a da do kraja septembra budu poslati Vladi na usvajanje.

Po odobrenju Vlade, pregovaračka pozicija bi trebalo da bude zvanično podneta u decembru 2019. godine.

Šef Pregovaračke grupe 27 državni sekretar Ivan Karić kaže da će proces zvaničnog podnošenja zahtevati odgovornost na visokom administrativnom nivou kako bi se odobrili planovi na kojima se zasniva pregovaračka pozicija, kao i zato što implementacija zahteva velika finansijska sredstva.

Samo za tri najskuplje direktive u sektoru voda i otpada je potrebno uložiti oko 7,2 milijarde evra.

Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević istakla je da je važno da se dobro sagledaju i analiziraju dobijeni komentari i razmotri da li eventualno nešto od toga može da se uvrsti u pregovaračku poziciju.

Kako je navela, probaćemo da pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 bude usvojena do kraja godine.

Poglavlje 27 je jedno od najobimnijih u pregovorima sa Evropskom unijom, izuzetno je tehničke prirode i zahteva detaljne informacije.

Srbija je već obezbedila drugi nacrt pregovaračke pozicije sa dopunskim materijalom na oko 1.200 strana, a nastavlja se razvoj dopunskih materijala, uključujući osam specifičnih planova implementacije za direktive u oblasti kvaliteta vazduha i hemikalijama i za INSPIRE direktivu.

Inače, pregovaračka grupa 27 je verovatno najbrojnija, s obzirom da obuhvata skoro 30 institucija i oko 150 članova.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti