Srbija dobija treći vetropark

Photo: Pixabay

Kompanija MK Fintel Wind počela je juče izgradnju prve faze trećeg vetroparka Košava u blizini Vršca, koji će činiti 20 vetrenjača i u čiju izgradnju će uložiti 124 miliona evra.

Kako je rečeno na polaganju kamena temeljca, planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja 2018 godine, snaga vetroparka biće 69 MW, a proizvodiće električnu energiju za oko 40.000 domaćinstava.

Nakon izgradnje ove prve faze vetroparka Košava koji se nalazi u mestu Izbište, kako je najavljeno, planirana je i druga faza koja predviđa gradnju još 19 vetrogeneratora u koje će biti uloženo više od 100 miliona evra.

Izvršni direktor kompanije Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind gospodin Ticiano Ðovaneti kazao je da je vetropark Košava do sada najveća investicija u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije. On je istakao da je kompanija, nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više posvećena daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlja ima što više iskoristi.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić dodao je da je ova investicija veoma značajna i pomoći će Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za OIE koji predviđa da do 2020. godine učešće te energije u bruto finalnoj potrošnji energije bude 27 odsto. Kako je naveo, trenutno je to učešće blizu 23 odsto, a očekuje se da udeo OIE u finalnoj potrošnji u budućnosti bude i veće. Antić je podsetio da se u ovom trenutku realizuju projekti koji će omogućti proizvodnju oko 500 MW energije iz OIE, kao i da je u Srbiji u proteklih nekoliko godina već izgrađeno i na mreži više od 80 MW iz OIE i to su mahom mini hidroelektrane.

izvor: novosti.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti