Sporazum o sufinasiranju Idejnog projekta Toplovod Kakanj-Sarajevo

Foto: http://elektroprivreda.ba
Foto: http://elektroprivreda.ba

U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, juče su, Bajazit Jašarević, generalni direktor, dr.sc. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije i dr.sci.oec Fuad Čibukčić, direktor Fond za zaštitu okoliša FBiH potpisali Sporazum o sufinansiranju izrade Idejnog projekta snabdevanja toplotnom energijom iz TE ¨Kakanj¨ područja do/i Sarajeva.

Idejnom projektu je prethodila „Studija opravdanosti snabdevanja toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva“ u okviru koje je provedena detaljna analiza opravdanosti snabdevanja toplotnom energijom iz TE ¨Kakanj¨ područja do/i Sarajevo, uključujući sve aspekte uticaja na životne sredine i analizu rizika projekta s obzirom na zahteve i sigurnost snabdevanja električnom i toplotnonom energijom.

 

Projekat snabdevanja toplotnom energijom područja do/i Sarajeva iz TE ¨Kakanj¨omogćiće pouzdano, sigurno i stabilno snabdevanje toplotnomom energijom područja do/i glavnog grada na bazi domaćih energetskih resursa te nezavisnost od uvoznog gasa.
Cilj projekta je značajno smanjenje emisija CO2, NOx i SO2, poboljšanje kvaliteta vazduha, poboljšanje visokoefikasne kogeneracije, te stvaranje uslova za provođenje odredbi iz Direktive Evropske unije o energetskoj efikasnosti.

Korišćenje toplotne energije stvara mogućnost optimizacije troškovne efikasnosti za grejanje, nižu cenu, ostvarenje visokoefikasne kogeneracije, uštedu primarne energije u gradovima i što je posebno važno nezavisnost grada i njegovih stanovnika od uvoznog gasa.

Fond za zaštitu okoliša na osnovu odobrenja Vlade FBiH učestvuje u sufinansiranju izrade Idejnog projekta sa 500.000,00 KM. Elektroprivreda BiH i Fond za zaštitu okoliša FBiH zajedno su sa 50 procenata sufinansirali i izradu „Studije opravdanosti snabdevanja toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva“, vrednosti 526.500,00 KM.

Ukupni investicioni troškovi za izgradnju vrelovoda za snadbevanje toplotnom energijom iz TE „Kakanj“ područja do/i Sarajevo, prema rezultatima Studije iznose 230 miliona KM.

 

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti