Split hitno da sanira deponiju Karepovac

Foto: pixabay

Grad Split je pozvan da što hitnije reši dokumentaciju i raspiše javnu nabavku za projekt sanacije deponije otpada Karepovac.

Ministar Slaven Dobrović je istakao kako su stručnjaci iz Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, koji je s Gradom potpisao ugovor za sufinansiranje sanacije, u kontaktu s predstavnicima Grada. On očekuje da se vrlo brzo ispune svi preduslovi za kretanje u projekat.

„Kao što sam i rekao, i naglasiću ponovno, sanacija deponije Karepovac naš je prioritet. U Gradu Splitu imamo neodrživu situaciju koja je posledica godina i godina neodgovornog ponašanja prema upravljanju otpadom. Karepovac je deponija koja je neuređena, u samom je središtu grada.  Centar za upravljanje  otpadom u Lećevici je još daleko od puštanja u pogon. To govori da je hitno sprovesti kvalitetno rešenje u tom prelaznom periodu do otvaranja Lećevice“ – rekao je ministar Dobrović.

Početak rada Lećevice, naveo je, može biti krajem 2020. ili početkom 2021. godine, a mesta za odlaganje na Karepovcu ima  možda za još godinu i po dana. Osim toga, potrebno je zadovoljiti uslove o usklađivanju deponije, jer se nakon 2018. godine na deponije u skladu sa propisima više neće moći odlagati neobrađeni otpad.

Izvor: mzoip.hr

V.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti