Šolje kafe iskrčuju šume – preti li nam nestašica?

Foto-ilustracija: Unsplash (?? Janko Ferlič)

Uzgoj kafe u svetu ozbiljno preti životnoj sredini krčenjem šuma, a u nastojanju da se ono zaustavi, Evropa je donela Uredbu prema kojoj je samo kafa proizvedena u skladu sa važećim zakonima zemlje proizvođača dozvoljena za uvoz. Zbog toga su trgovci starog kontinenta počeli da gomilaju zalihe ovog proizvoda.

Uredba o proizvodima bez krčenja šuma (EUDR) pokušava da ograniči količinu poljoprivrednih proizvoda koji se unose na evropsko tržište, a koji su povezani sa krčenjem šuma. Ova uredba sa punom primenom počinje od kraja ove godine.

Nova pravila za cilj imaju i da smanje emisije ugljenika uzrokovane proizvodnjom relevantnih proizvoda za najmanje 32 miliona tona godišnje, navodi se između ostalog na sajtu Evropske komisije.

Ova promena predstavlja opterećenje naročito za proizvođače, koji nemaju resursa da se pridržavaju detaljnih propisa zbog čega žure sa izvozom pre EURD-a. Iz Međunarodne organizacije za kafu (ICO) saopštili su da pad zaliha kafe u zemljama proizvođačima signalizira potencijalnu zabrinutost u pogledu ponude u bliskoj budućnosti i sposobnosti proizvođača da zadovolje domaću i međunarodnu potražnju u narednim mesecima.

Pročitajte još:

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za Uredbu koja od proizvođača zahteva pribavljanje potvrde da je kafa nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema.

Pored kafe, nova pravila odnosiće se na i na stoku, kakao, uljanu palmu, gumu, soju i drvo. Uredba se primenjuje na operatere i trgovce, dakle kompanije koje se bave uvozom, preradom i prodajom kafe.

Od trenutka usvajanja propisa, u aprilu 2023. velike kompanije su imale 18 meseci, a male 24 meseca da se usklade sa novim pravilima.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti