Solarni tunel belgijske železnice za napajanje vozova strujom

Solarni tunel belgijske železnice za napajanje vozova strujomDirektnu upotrebu solarne energije, dobrim primerom pokazala je Belgijska železnica, postavljanjem solarnih panela na gornji deo tunela dužine preko 3 kilometra. Prvobitna namena tunela, u cilju zaštite okolne sredine i izolovanja brze pruge, dobila je potpuno novu vrednost postavljanjem 16.000 panelnih ploča na plafonu tunela.

Investicija je vredna 14,5 miliona evra, a solarnu elektranu instalisane snage 3.300MW po satu direktno koristi železnica za napajanje vozova i snabdevanje strujom obližnje železničke stanice. Procenjeno je da tunel može da snabdeva električnom energijom 4.000 vozova godišnje.

Kako Belgija nije zemlja sa velikim potencijalom u sunčevoj energiji, procene su da prosečnih 900 sati solarne energije godišnje, mogu da zadovolje godišnje potrebe železnice.

Ekološka i ekonomska isplativost ulaganja u solarnu energiju, u ovom slučaju, odmah se na početku reflektovala kroz 30 odsto niže troškove na energente i smanjenje godišnje emisije ugljen-dioksida za oko 2400 tona.

D.M.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti