Grejanje iz geotermalnih izvora u Mađarskoj i u Srbiji

Grejanje iz geotermalnih izvoraMađarska je jedna od zemalja koje su značajno razvile oblast geotermije. Umesto zemnog gasa, ova zemlja koristi geotermalnu energiju za gradsko grejanje čime se ostvaruje značajna ušteda.

Trenutno je u toku i nekoliko velikih projekata iz ove oblasti u četiri grada, poput pretvaranja grejnih bušotina u one sa lekovitom vodom i prelaska sa gasa na geotermalnu energiju.

Peter Kovač, arhitekta i generalni direktor mađarske konsalting firme „EU Fire“ izjavio je za emisiju „Energija na pametan način“ da Mađarska ima veliki geotermalni potencijal, ali da je taj potencijal u Srbiji još veći. On je rekao i da je u Srbiji moguće preći na gradsko grejanje geotermalnom energijom, čime bi se značajno smanjili troškovi u odnosu na grejanje zemnim gasom tako da bi stanovništvo plaćalo oko 20 odsto nižu cenu nego do sada.

Projekat grejanja geotermalnom energijom iniciran je prošle godine u Kikindi kroz razmatranje mogućnosti saradnje sa kompanijom „NIS” radi eksploatacije geotermalnih resursa sa većih dubina, većih temperatura i većeg energetskog potencijala.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine dao je podršku na izradi koncepta o mogućnostima i ekonomskim aspektima, a predstudija obrazlaže pogodnosti lokalne samouprave u korišćenju obnovljivih izvora energije poput geotermalne energije.

Procenjena vrednost ove investicije je oko 10 miliona evra, a procenjena je i znatna ušteda prilikom korišćenja daljinskog grejanja iz geotermalnih izvora.

Osim za grejanje stanovništva, geotermalna energija se može koristiti i za zagrevanje staklenika čime se unapređuje poljoprivreda, ali i u privredi, prehrambenoj industriji, bazenima i spa centrima.

Energetski Portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti