Solarni šator – budućnost kampovanja

solarni satorDa li se pitate kako će izgledat kampovanje u budućnosti? Predstavljamo vam solarni šator koji su 2010. godine dizajnirali “Kaleidoscope” i “Orange Communication” inspirisani Glastonbury festivalom koji se održava u Velikoj Britaniji. Ovim konceptom je predložena inovativna mogućnost za korišćenje sunčeve energije i začetak eko kampovanja budućnosti.

Šator u tkanini od koje se proizvodi ima integrisane fotonaponske ćelije pomoću kojih sam proizvodi energiju. Mobilnost njegovih elemenata omogućava praćenje kretanja Sunca u toku dana i postavljanje fotonaponskih ćelija u najoptimalniji ugao.

Ono što je zaista neverovatno kada je ovaj šator u pitanju je postojanje ugrađenog kontrolnog centra koji kampere u svakom trenutku obaveštava o tome koliko je energije sistem proizveo, a koliko je potrošeno i to za potrebe osvetljenja, korišćenja interneta, punjenja mobilnih telefona, pa čak i grejanja. Bez obzira u kolikom se kampu nalaze, kamperi će lako locirati svoj šator. Prilikom slanja sms poruke, aktivira se svetlosni senzor u šatoru koji pomaže da ga vide iz daljine.

Šator je dizajniran za potrebe 4 kampera, ali i dalje nema naznaka o mogu’nosti njegove masovne proizvodnje i plasiranja na tržište.

Nadamo se da ova fenomenalna ideja neće ostati samo na nivou koncepta.

V.A.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti