Planira se solarna elektrana u Novom Miloševu

livadaU Novom Miloševu, u indstrijskoj zoni Novog Bečeja ćerka nemačke kompanije „Solar 9580“, planira gradnju solarne elektrane snage 999 KW. Ova kompanija sa sedištem u Kikindi do sada je uložila 10000 evra u proces prikupljanja neophodne dokumentacije, i u fazi je iščekivanja građevinske dozvole koja se, kako za Energetski portal kaže direktor kompanije gospodin Dušan Varađanin, očekuju za mesec dana.

Zemljište lokacije od 1,6 ha površine nalazi se pod zakupom u vremenskom periodu od 49 godina, a planira se ulaganje od oko 1,7 mil evra u budućem periodu. Prema nacrtu tima iz Nemačke domaća firma „IS“ iz Ade uradila je glavni projekat.

Gospodin Varađanin navodi da im je opština Novi Bečej izašla u susret u procesu pribavljanja neophodnih dozvola i da im je, pored toga što su imali urađen plan detaljne regulacije, bilo potrebno oko godinu dana da zaokruže ovu fazu procesa.

Dalji planovi su podnošenje zahteva za dobijanje podsticajnih cena za kupovinu struje iz obnovljivih izvora.

Pored ovog za sada jedinog u ovoj fazi projekta, kompanija „Solar 9580“ planira ulaganja u male hidrelektrane snage do 1MW. S tim u vezi, izabrali su nekoliko projekata koji su predloženi od strane Ministarstvar rudarstva i  energetike i za njihov razvoj angažovaće domaće kompanije.

D.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti