Sobne biljke koje čiste vazduh

Foto-ilustracija: Unsplash (Jane Palash)

Sobne biljke su već odavno poznate po tome da prečišćavaju vazduh u zatvorenom prostoru. Još davne 1989. godine NASA-ina studija je otkrila da mnoge biljke mogu ukloniti toksične materije iz vazduha kao što je formaldehid, benzen, amonijak.

Bil Volverton, NASA-in naučnik koji je sproveo ovo istraživanje došao je do broja biljaka u prostoriji koje su dovoljne za čistiji vazduh. On preporučuje najmanje dve biljke normalne veličine na oko devet metara kvadratnih. Iako, što je biljka veća, to je bolje jer na prečišćavanje vazduha utiče veličina lista, odnosno proces fotosinteze.

Još jedna studija od strane Hort Inovejšona otkrila je da i jedna biljka u prosečnoj prostoriji od 20 m2 poboljšava kvalitet vazduha za 25 odsto. Dve biljke su donele poboljšanje vazduha za čak 75 odsto, a više biljaka daje bolje rezultate. U većoj prostoriji od 64 m2 (dvosoban stan) bilo je potrebno 16 biljaka da osiguraju 75 odsto poboljšanje kvaliteta vazduha, a 32 biljke su dale najbolje rezultate. Naravno, sve to zavisi od njihove veličine i kako je već ranije spomenuto, veličine listova. Takođe, u pročišćavanju pomaže i supstrat iz teglice ili posude za cveće.

Iako se veruje da sve biljke deluju korisno, istraživači su otkrili nekoliko njih koje deluju efikasnije. Na primer, zlatna puzavica i filadendron su odlični prečišćivači vazduha kada je reč o uklanjanju formaldehida, bezbojnog gasa koji se oslobađa iz lepka i smole, pogotovo na pločama iverica i drugih drvenih proizvoda. Formaldehid takođe emituju dim cigarete i lak za nokte kao i pene za izolaciju, karton, papir i slično.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) smatra se jednom od najprilagodljivijih sobnih biljaka i najlakšim za uzgoj, a dobra je i za uklanjanje formaldehida kao i ugljen-monoksida, benzena i ksilena. Kako piše „Gardening know how“, za ovu biljku se preporučuje da se stavi u prostoriju s kaminom, gasnim pećima i šporetima. Spatifilum i hrizanteme pomažu u uklanjanju tetrahloretilena, odnosno jedinjenja koji se koristi u razređivačima, lepku i sredstvima za hemijsko čišćenje.

Areka (Chrysalidocarpus lutescens) pruža i dodatnu korist jer povećava vlagu vazduha.

Osim navedenih, biljke koje pročišćuju vazduh su i paprati, bambus, dracena, svekrvin jezik, fikus i slično.

Autorka: Martina Popić

Izvor: Agroklub.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti