„Smart siti“ koncept u službi boljeg kvaliteta života stanovnika grada

Foto-ilustracija: Pixabay

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se danas u Starom dvoru sa Matejom Zakonjšekom, direktorom „Transportne zajednice” sa stalnim sedištem u Beogradu.

Zvaničnici su razgovarali o značaju ove organizacije i njihove centrale za Zapadni Balkan.

„Zadovoljstvo mi je da sam sa gospodinom Zakonjšekom analizirao ulogu „Transportne zajednice” u kreiranju rešenja koja se tiču razvoja urbane mobilnosti.

Usaglasili smo se sa idejom da se usklade svi potencijalni projekti koje budemo realizovali sa konceptom zelenog grada kao moderne urbane sredine“, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je objasnio da je „smart siti” koncept, to jest upotreba modernih tehnologija u olakšavanju svakodnevnog života građana, pre svega u službi boljeg kvaliteta života stanovnika gradova koji se brzo razvijaju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ovaj razvoj je u skladu sa najvišim ekološkim standardima i o tome se danas posebno razgovaralo.

„Jedna od ključnih tačaka razgovora je i sagledavanje bezbednosti na putevima, uz definisanje „crnih tačaka” – markiranja deonica koje su najrizičnije u saobraćaju. Takođe, govorili smo i o definisanju i unapređenju situacije na raskrsnicama, pre svega u delovima gde se ukrštaju putevi i železnica“, rekao je gradonačelnik.

Zaključak sastanka je da Beograd ima veliki potencijal u oblasti digitalizacije procesa koji doprinose razvoju pametnog grada.

U narednom periodu biće definisan plan koji uključuje glavne projekte iz pomenutih oblasti a čiju će realizaciju odobriti Evropska komisija koja je za ove projekte zemalja Zapadnog Balkana izdvojila devet milijardi evra.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti