Smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte u BiH

news-2015-April-cpi_aa_834520051

U utorak 26. januara 2016. godine u Sarajevu u Bosni i Hercegovini održana je prezentacija novog modela za planiranje dekarbonizacije energetike u Bosni i Hercegovini.

Projekt-menadžer Fondacije Centra za zastupanje građanskih interesa (CPI) gospođa Irma Filipović Karadžić izjavila je da će model dekarbonizacije biti dat na besplatno korišćenje svim građanima Bosne i Hercegovine, a s obzirom na njegovu jednostavnost mogu ga koristiti i deca u osnovnim školama. Kako je istakla, cilj modela je da emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine budu smanjenje za 80 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine, a što je moguće samo ulaganjem u obnovljive izvore energije.

Savetnik ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH gospodin Zlatan Bilanović dodao je da Bosna i Hercegovina godinama nije ulagala u sektor za održivu energije. On je naveo i da vlast učestvuje u izradi zakonskih okvira koji će pomoći smanjenju zagađenja životne sredine.

Model za planiranje dekarbonizacije koristi Opera model koji je razvijen od strane DECC-a koji analizira tehničke i ekonomske aspekte smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Model nudi scenarije mogućih nivoa proizvodnje i potrošnje energije i emisije ugljen-dioksida do 2050. godine, ali i načine uticaja na njih ulaganjem u adekvatne tehnologije.

Energetski model za Bosnu i Hercegovinu izradila je Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI), koja uz Centar za životnu sredinu deo Strategija za održivu energiju Jugoistočne Evrope (SEE SEP) i još 18 partnerskih organizacija učestvuje u projektu „Strategija za održivu energiju Jugoistočne Evrope (SEE SEP)“.

Sandra Jovićević

foto: aa.com.tr

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti