Smanjeno aerozagađenje u Kantonu Sarajevo

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo Čedomir Lukić izjavio je za Fenu da je tokom ove zime evidentno smanjena zagađenost vazduha u odnosu na prošlu godinu na području Kantona Sarajevo.

Prema njegovim rečima postoje dva razloga za potvrde takvih navoda, a to su povoljni meteorološki uslovi bez magle koja doprinosi povećanju zagađenja, ali i realizacija planskih aktivnosti tog ministarstva u koje spadaju realizacija projekta povećanje energetske efikasnosti na javnim objektima i objektima stanovanja, zatim monitoring zagađenja vazduha, kao i povećan broj korisnika prirodnog gasa.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom zimskih meseci prošle godine kvalitet vazduha je bio veoma loš za zdravlje građana. Vlada Kantona Sarajevo je u decembru 2016. godine donela Odluku o proglašenju Treće epizode – uzbune, nakon što su pokazatelji merenja zagađujućih materija u vazduhu pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrednosti čvrstih čestica PM 10.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, stepen zagađenosti vazduha u BiH viši je za oko četiri i po puta od granične vrednosti koju je postavila Svetska zdravstvena organizacija.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti