SLOVENIJA: Pokrenuta peticija za očuvanje reke Mure, važnog dela “Evropskog Amazona” (FOTO) (VIDEO)

Foto: WWF Adria

WWF Adria i koalicija udruženja – slovenančka “Moja Mura” i “Društva za proučavanje riba”, austrijska “Naturschutzbundom”, mađarska “Drava Federation” i hrvatska ZEUS, danas su pokrenule međunarodnu peticiju za očuvanje reke Mure u Sloveniji.

Naime, Slovenija planira da izgradi osam hidroelektrana na više od 50 kilometara izutetno vrednih staništa Mure što predstavlja ozbiljnu pretnju za slovenački deo „Evropskog Amazona“, a posledice bi se osetile i na onim delovima reke Mure koji protiču kroz Hrvatsku.

Iz WWF-a i partnerskih udruženja poručili su da ekolozi neće dopustiti uništenje reke Mure i pozvali sve zainteresovane strane u Sloveniji i susednim zemljama da preduzmu mjre i potpišu peticiju Ireni Majcen, slovenačkoj ministarki za ekologiju na stranici www.amazon-of-europe.com i tako pomognu da se zaustavi plan izgradnje hidroelektrana.

– Odluka o izgradnji prve brane na Muri kod Hrastje-Mota je pred vratima. Ovaj projekat je samo pokretač za izgradnju sledećih sedam brana. Izgradnja osam hidroelektrana imala bi izuzetno negativan uticaj na Muru, koja je deo ekološke mreže Natura 2000 i dom osetljivih staništa ugroženih vrsta kao što su orao štekavac, crna roda i vidra. Mura je, isto tako, reka u kojoj živi najviše vrsta riba u Sloveniji, a ovde se nalaze i izuzetno retke vrste, kao što je to dunavska jesetra – rekao je Arno Mol iz WWF-a.

Foto: WWF Adria

Udruženja upozoravaju da plan izgradnje brana krši nacionalno i evropsko zakonodavstvo. Štaviše, hidroelektrana Hrastje-Mota bi bila prva hidroelektrana ovog tipa izgrađena na području Natura 2000 i postavila bi grozan presedan, koji bi mogli slediti i na drugim izuzetno vrednim rekama u celoj Evropi. Jedinstvene prirodne reke, poput reke Mure u Sloveniji, postale su retkost u Evropi i trebalo bi da budu zaštićene za buduće generacije.

– Izveštaj o proceni uticaja na sredinu prve planirane brane kod Hrastje-Mota utvrdilo je da bi izgradnja brane prouzrokovala prekomerne štetne uticaje na životnu sredinu. Očekujemo da će izgradnja brane Hrastje-Mota, kao i ostalih sedam planiranih brana, biti odbijena od strane Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog uređenja“, poručila je Andreja Slameršek, koordinator kampanje „Spasimo Muru!“.

Foto: WWF Adria

– Zahtevamo da politički lideri tretiraju reku i očuvana močvarna područja kao deo nacionalne sigurnosti, zdravlja i ekonomskog razvoja. Umesto da uništavaju našu Muru, koja je tako važna za prirodu i ljude u regiji, potrebno je raditi na alternativnim, ekološki prihvatljivim energetskim rješenjima koja već postoje – rekao je Stojan Habjanič, predsednik udruženja Moja Mura.

Izgradnja HE Hrastje-Mota imala bi nepovratne negativne učinke na austrijske, hrvatske i mađarske delove reke Mure, koji su takođe pod zaštitom mreže Natura 2000. Brana bi zaustavila slobodni protok reke i onemogućila migracije ugroženih vrsta riba. Zbog produbljivanja rečnog korita isušiće se poplavne šume, rukavci i poljoprivredne površine, a zbog gubitka prirodnih područja, koja zadržavaju velike vode, povećaće se mogućnost poplava u nizvodnim zajednicama.

– HE Hrastje-Mota ne samo da ugrožava jedinstvena staništa i vrste u Sloveniji, već bi izazvala katastrofu i u susednim zemljama. Verujemo da ministarka Majcen to neće dopustiti – rekao je Mol.

Foto: WWF Adria

Prošle godine, slovenačko Ministarstvo ekologije i prostornog uređenja, uz snažnu potporu slovenačke Vlade, nominovalo je slovenačkiki deo Mure da postane deo budućeg UNESCO-vog pentalateralnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“, koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom. Planirani bum hidroelektrana na reci Muri u snažnoj je suprotnosti čvrstoj želji Ministarstva i slovenačke vlade za pružanje međunarodne zaštite tom području.

– Apsolutno je besmisleno uništiti netaknuti rečni krajolik uz činjenicu da se trenutno troše milioni evra širom Evropske unije za obnovu rečnih područja, što se pokazalo kao najbolja zaštitna mera od poplava, koja ujedno omogućava i održivi razvoj lokalnih zajednica – zaključio je Mol.

WWF zajedno sa svojim slovenačkim i međunarodnim partnerima apeluje na ministarku Majcen da sačuva reku Muru i ne dopusti uništavanje prirodnih staništa, koji štite od poplava i predstavljaju temelj održivog razvoja Pomurske regije.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti