Slovenci ulažu u otkopavanje litijuma u Republici Srpskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Pedro Henrique Santos)

Pet firmi, iza kojih stoji slovenački biznismen Andrej Rautner, uložilo je milione evra u osnivanje preduzeća za rudarstvo “Rudnik litijuma” u Laktašima, a koje će se baviti istraživanjem i eksploatisanjem rude litijuma na istoku Republike Srpske, saznaje portal Capital.ba.

Osnivači su preduzeća “AR plane”, “R mercuri” i “The H” iz Slovenije te “AR plane” i “Yolle top” invest iz Laktaša, a o ozbilnosti njihovih planova najbolje govori podatak da su kao osnivački kapital uplatili 6 miliona evra (11,8 mil KM).

Rautner je za pomenuti portal potvrdio da će preko ovog preduzeća tražiti koncesije za istraživanje ovog, u svetu veoma traženog metala koji se koristi u proizvodnji baterija.

“Pokušaćemo da se bavimo rudarstvom ako dobijemo koncesije. Još je sve u začeću, preduzeće postoji tek mesec dana. Istraživanja bi bila na graničnom području između Republike Srpske i Srbije”, kazao je Rautner obećavajući da će više detalja otkriti prilikom naredne posete Banjaluci.

On nije precizirao tačne lokacije za istraživanje, ali je poznato da na području Jadra, u blizini granice Srbije i BiH, otkrivene zalihe litijuma u svetskim okvirima.

Osim Podrinja, nalazišta ovog, najlakšeg od svih poznatih metala, postoje i na teritoriji Ugljevika, Domaljevca, Šamca, te u regionu srednje Bosne.

Sredinom prošle godine ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić je najavio kako će u Loparama krenuti sa istraživanjem ležišta, te da je jedno preduzeće dobilo koncesiju na ta istraživanja. On je tada naveo da su neka ranija istraživanja pokazala da postoji litijum na tom području, a istraživaće se kolike su rezerve i kako bi se mogla vršiti eksploatacija.

Procene su da će potražnja za litijumom u narednih 11 godina porasti za osam puta, prvenstveno zbog sve veće zastupljenosti električnih automobila koji koriste litijumske baterije.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti