Sledeća godina je godina investicija u energetiku

aleksandar obradovic

Direktor JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Aleksandar Obradović izjavio je da je ovo preduzeće pretrpelo štetu koja iznosi više od pola milijarde evra zbog prirodnih nepogoda u 2014. godini. On je dodao da je za sanaciju štete EPS dobio kredite od Svetke banke i komercijalnih banaka.

Prema njegovim rečima, 2015. godina je godina investicija u kojoj bi trebalo da počne izgradnja trećeg bloka TE „Kostolac“ što će biti prva termoelektrana izgrađena nakon 25 godina u Republici Srbiji. Istakao je i da su planirane investicije u obnovljive izvore energije, pre svega za izgradnju vetroparka i solarne elektrane u Kostolcu, a zatim i za revitalizaciju malih hidroelektrana u vlasništvu EPS-a.

Gospodin Obradović je dodao i da će od 1. januara 2015. godine biti liberalizovano tržište električne energije i prirodnog gasa. Prema njegovim procenama, zbog niske cene električne energije u Srbiji nije očekivano da će tržište preuzeti strane kompanije. Takođe je podsetio i da je JP „Elektroprivreda Srbije“ u prve dve faze liberalizacije električne energije zadržao čak 97 odsto potrošača.

Sandra Jovićević

foto: balkanmagazin.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti