Skupština usvojila Zakon o energetici

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

U ponedeljak 29. decembra 2014. Skupština Republike Srbije usvojila je novi Zakon o energetici koji usklađuje oblast energetike sa evropskim zakonodavstvom, odnosno potpuno primenjuje Treći energetski paket Evropske unije.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da novi zakon poboljšava uslove za investiranje u oblast energetike, ali i unapređuje sigurnost snabdevanja električnom energijom i gasom. On je istakao i da je ovim zakonom primenjen Treći energetski paket Evropske unije, što predstavlja obavezu Republike Srbije od 1. januara 2015. godine.

Zakonom o energetici predviđena je liberalizacija tržišta gasa i električne energije od 1. januara 2015. godine. Osim toga, usklađuje se priključenje objekata na elektromrežu i gasnu mrežu sa rokovima za izdavanje građevinske dozvole, a uvodi se i praćenje tehničkog i komercijalnog kvaliteta snabdevanja električnom energijom i gasom. Takođe, termin javnog snabdevanja zamenjen je terminom garantovano snabdevanje, a propisan je i postupak izbora garantovanog i rezervnog snabdevača.

Definisani su mali i veliki kupci električne energije, a uvedena je i mogućnost ukidanja regulisane cene električne energije za garantovano snabdevanje do 2017. godine. Navedeno je i da će kupci električne energije u svakom trenutku moći da se informišu o sopstvenoj potrošnji električne energije, a biće stvoreni i uslovi za formiranje berze električne energije.

Novousvojeni Zakon o energetici stupiće na snagu nakon njegovog objavljivanja u Službenom glasniku.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti