Škole u Njujorku će opravdati časove đacima koji će protestovati zarad ozbiljnije klimatske akcije

Talas građanskog bunta sa zahtevom za ozbiljniju političku akciju u polju borbe protiv klimatskih promena nije zaobišao ni Njujork. Inspirisani tinejdžerkom iz Švedske Gretom Tunberg, na ulične proteste najčešće odlaze mlađi naraštaji kao zabrinuti naslednici planete Zemlje. Dan u nedelji koji je rezervisan „za budućnost“ jeste petak.

Foto-ilustracija: Pixabay (Bob Blob)

Za ovaj petak, Amerikanci organizuju veliki protest kako bi podstakli političke zvaničnike, koji će se 23. septembra u sklopu Samita o klimatskim akcijama Ujedinjenih nacija okupiti u najmnogoljudnijem američkom gradu, na hitniju i odvažniju reakciju na gorući problem čovečanstva.

Njujorški odsek za obrazovanje je odlučio da 1,1 milion đaka javnih škola u gradu tog dana časove matematike i biologije zameni uzvikivanjem protestnih parola i nošenjem transparenata sa porukama poput „Klima sada, domaći posle“, „Kada se vođe ponašaju kao deca, deca postaju vođe“ i „Budite deo rešenja, a ne zagađenja“ – uz njihovu dozvolu.

„Aplaudiramo našim đacima kada oko problema koji se tiču njih samih povise glas, ali smireno i s poštovanjem. Omladina širom sveta se ove nedelje pridružuje klimatskom protestu – pokazujući da će nas upravo oni voditi napred“, stoji u njegovom saopštenju.

Napuštanje časova će biti moguće isključivo uz saglasnost roditelja, a mlađi đaci bez njihove pratnje neće ni smeti da napuste školu.

Ideja o pravdanju izostanaka sa nastave je takođe potekla od dece-aktivista koja su „lobirala“ kod članova gradskog saveta kako bi oni s tim predlogom izašli pred Odsek za obrazovanje. Očekuje se da će se, zahvaljujući odluci odseka, povećati broj protestanata na ulicama.

Njujorški đaci imaju podršku i samog gradonačelnika Bila de Blasija. „Današnje vođe donose odluke o životnoj sredini s kojima će živeti naša deca“, napisao je on na društvenoj mreži Tviter, dodavši da će Njujork 20. septembra stajati rame uz rame sa omladinom.

U 50 saveznih država održaće se više od 800 demonstracija sa sledećim zahtevima:

  • potpuna energetska tranzicija na obnovljive izvore do 2030. godine i zaustavljanje eksploatacije fosilnih goriva (usvajanje tzv. Novog zelenog dogovora),
  • poštovanje teritorije i suvereniteta domorodačkih naroda i
  • „ekološka pravda“, odnosno izdvajanje novca za zajednice koje su najviše oštećene klimatskim promenama, posebno one koje su posledično bile primorane da migriraju.

Organizatori se nadaju da će to biti najveći klimatski protest na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Ni mi u Srbiji u petak 20. septembra ne mirujemo. Vidimo se na Terazijskoj česmi u Beogradu u 17 časova. Više informacija pronađite na sledećem linku: https://energetskiportal.rs/dogadjaji/protestna-setnja-u-borbi-protiv-klimatskih-promena/!

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti