Sjedinjene Američke Države (SAD) najveći zagađivači planete

odrzivi razvoj

Sjedinjene Američke Države (SAD) su najviše doprinele klimatskim promenama, s obzirom da je količina emisije ugljen-dioksida koju ispuštaju u atmosferu, od 1750. godine, 28% ukupne količine.

1997. godine Vašington je odbio da potpiše Kjoto protokol koji ima za cilj smanjenje otrovnih gasova. Podaci Ujedinjenih nacija ukazuju na to da čak i najređe naseljena država Vajoming koja ima 510.000 stanovnika je emitovala više CO2 od 69 država u razvoju sa ukupnim stanovništvom od 357 miliona. Teksas, američka država, je od 1750. godine do danas proizveo više ugljen-dioksida od Velike Britanije čiji je broj stanovnika trostruko veći. Emisija ugljen-dioksida Kalifornije je veća od Brazila koji ima pet puta brojnije stanovništvo, dok je Florida veći emiter CO2 od Austrije, Portugala, Švajcarske i Mađarske zajedno.

Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju 300 miliona stanovnika što čini manje od 5% ukupnog svetskog stanovništva. Prema zvaničnim podacima proizvode jednu četvrtinu otpada na planeti a za godinu dana proizvedu 720 kg otpada po glavi stanovnika. Takođe, američka privreda ima najmanju energetsku efikasnost, koristi samo 42% energije dok preostalih 58% gubi.

D.V

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti