Simpozijum „Hemija i zaštita životne sredine“ na Paliću

envirochem.rs

Na Paliću u kompleksu „Elitte Palić“ je 9. juna 2015. godine počeo sedmi simpozijum „Hemija i zaštita životne sredine“ koji organizuje Srpsko hemijsko društvo, Sekcija za hemiju i zaštitu životne sredine.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine gospodin Slobodan Puzović izjavio je prilikom otvaranja konferencije da je za postizanje evropskih standarda iz oblasti zaštite životne sredine potrebno oko 11 milijardi evra, od čega je polovina potrebna za prečišćavanje zagađenih vodotokova.

Član počasnog odbora simpozijuma „Hemija i zaštita životne sredine“ gospođa Mirjana Vojinović Miloradov istakla je da bi grad Subotica mogao da posluži kao primer kako se iz međunarodnih fondova mogu obezbediti sredstva za unapređenje životne sredine. Ona je dodala da problem otpadnih voda postoji u čitavoj zemlji, kao i da ispuštanje ovakvih voda ugrožava zdravlje ljudi.

Na simpozijumu učestvuju profesori i studenti, ali i gosti iz inostranstva. U okviru manifestacije biće prezentovano preko 500 radova stručnjaka iz oblasti hemije i zaštite životne sredine, a održaće se i okrugli stolovi „Očuvanje pijaćih voda u Srbiji“ i „Japan-Srbija: očuvanje životne sredine bez granica“.

Simpozijum „Hemija i zaštita životne sredine“ traje do 12. juna 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: envirochem.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti