SIDA podržava projekte upravljanja otpadom i otpadnim vodama u Kragujevcu

Foto: kragujevac.rs

U Kragujevcu je priređen prijem za direktora Švedske agencije za međunarodnu razvoj i saradnju (SIDA) gospodina Ula Andersona.

Ovom prilikom je istaknuta saradnja pomenute agencije sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine, a pre svega u tretiranju otpadnih voda. Projekat tretiranja otpadnih voda sprovodi se na republičkom nivou. Deo je Poglavlja 27 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Švedska tu pruža tehničku pomoć, pomaže u nacrtu dokumentacije, i uz pomoć fondova Evropske unije i IPA, pokušava da Srbija izgradi strukturu za tretiranje otpadnih voda.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić istakao je dobru saradnju Kragujevca sa Ambasadom Švedske i agencijom SIDA. On je podsetio da Švedska pomaže gradu kroz finansiranje dva velika projekta, od kojih je jedan izrada studije za sistem za upravljanje otpadom za ceo region Šumadijskog okruga, a drugi projekat na kome trenutno radimo sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, tiče se revitalizacije sistema za upravljanje otpadnim vodama.

Agencija za međunarodni razvoj SIDA je u 2017. godini uložila 11 miliona evra u programe u Srbiji, a ove godine se očekuje ulaganje od oko 12 miliona evra. Od 2001. godine, Švedska je uložila oko 200 miliona evra u programe podrške Srbiji.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti