Sednica Grupacije za organsku proizvodnju Privredne komore Vojvodine

Foto: Pixabay

U Privrednoj komori Vojvodine, u Novom Sadu, krajem decembra održana je druga sednica Grupacije za organsku proizvodnju PKV, koja je nedavno osnovana s ciljem da se povežu svi učesnici u lancu organske proizvodnje, prerade, plasmana, ali i predstavnici vladinog sektora koji donose odluke u ovoj oblasti.

Sastanku Grupacije prisustvovali su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada, Privredne komore Srbije, Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, Udruženja „Organski sad Novi Sad“, Udruženja „Luka znanja“ i brojni proizvođači.

Na sednici se govorilo o stanju i perspektivama organske poljoprivrede i tom prilikom istaknuto je da su površine pod ovim proizvodima male i iznose svega oko 15.000 hektara, odnosno 0,4 odsto obradivih površina u Srbiji. Loša je situacija i kada je u pitanju stočarska organska proizvodnja, jer se samo mali broj proizvođača odlučuje za ovakav način uzgoja životinja. Razlog za to je, u najvećoj meri, mala podrška države, odnosno subvencije, koje su beznačajne u poređenju s podsticajima koji se u ovu svrhu dodeljuju u EU. Visina podsticaja u Evropi kreće se od 250 do 700 pa čak i više evra po hektaru.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti