Sastanak o energetici u Beču u okviru Samita o Zapadnom Balkanu

pks.rs energetika
foto: pks.rs

U okviru Samita o Zapadnom Balkanu 27. avgusta 2015. godine u Beču održan je sastanak predstavnika Energetske zajednice i predsednika privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana.

Predstavnik Energetske zajednice gospodin Simon Uzunov izjavio je da je cilj Energetske zajednice privlačenje investicija, integrisanje Trećeg energetskog paketa u zakonodavstva zemalja regiona, kao i bezbednost snabdevanja. On je istakao da će Energetska zajednica omogućiti saradnju snabdevača energetskih resursa na Zapadnom Balkanu.

U okviru sastanka rečeno je da veliki proizvođači električne energije drže monopol, kao i da svaka Vlada ima svoje prioritete. Takođe je navedeno da je potrebno izdati veliki broj energetskih dozvola investitorima, u čemu je posebno istaknut primer Srbije koja mora izdati čak 70 ovakvih dozvola.

Inače, Treći energetski paket uređuje tržište gasa i električne energije u Evropskoj uniji, a sastoji se od dve direktive i tri uredbe. Trećim energetskim paketom je propisano razdvajanje tržišta operatera transporta i operatera distributivnog sistema gasa i električne energije, zatim osnivanje nacionalnog energetskog organa za svaku državu članicu Evropske unije, kao i agencije za saradnju nacionalnih energetskih organa. Treći energetski paket stupio je na snagu u septembru 2009. godine, a članice Evropske unije imale su rok do marta 2011. godine da odredbe iz ovog paketa prenesu u svoje zakonodavstvo.

Republika Srbija je usvojila Treći energetski paket kroz novi Zakon o energetici, a obaveza Srbije bila je da počne sa primenama odredaba ovog zakona od 1. januara 2015. godine.

Treći energetski paket možete pogledati na sledećem linku (hrvatski).

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti