Saradnja sa Nemačkom u zaštiti vodnih resursa

Foto: PKS

Manifestacija „Dan nemačkog partnerstva za vode u Srbiji“ organizovana je 24. aprila 2017. godine u prostorijama Privredne komore Srbije. Cilj ovog događaja je razmena informacija između zainteresovanih strana u Srbiji o njihovim projektima u industriji i javnom sektoru, i eksperata za vodovod i kanalizaciju iz Nemačke. Implementacija zajedničkih projekata tema je diskusije koja se u vodila okviru konferencije, kao i mogućnosti rešavanja izazova vodosnabdevanja u oblasti komunalne delatnosti i industrije.

Otvarajući konferenciju koju su organizovali PKS i organizacija GWP – German Water Partnership, potpredsednik PKS, Miroslav Miletić, istakao je važnost vode kao resursa i značaj koji ima u savremenom društvu.

Foto: PKS

 – Voda je najznačajniji strateški resurs 21. veka. Gazdovanje vodnim resursima i upravljanje sistemima za korišćenje i zaštitu voda dobija sve veći značaj u svetu. Evropska unija pridaje veliki značaj problemima vezanim za upravljanje vodama i zaštitu kvaliteta voda. Ova tema postaje posebno aktuelna tokom procesa priključenja novih članica EU jer su problemi kod zaštite voda i životne sredine uopšte, izraženiji u ekonomski manje razvijenim zemljama – rekao je ovom prilikom gospodin Miletić.

Miletić je rekao da je ispunjenje zahteva i zadovoljenje standarda EU u oblasti voda sve važniji uslov evropskih integracija.

 – Kako je priključenje Republike Srbije EU kontinualni proces, a saradnja sa EU jedan od prioriteta, i prilagođavanje Srbije evropskim standardima u svim oblastima jeste naš osnovni prioritet. Jedna od aktivnosti koja vodi ka usaglašavanju sa evropskim standardima je i primena Okvirne direktive o vodama EU – istakao je potpredsednik PKS.

Foto: PKS

Šefica privrednog odeljenja Ambasade Nemačke u Srbiji, Catrin Meike Czyganowski, istakla je da je uspostavljanje saradnje srpskih i nemačkih kompanija, kao i povezivanje interesa, znanja, iskustava, očekivanja, istraživanja i industrije jedan od glavnih ciljeva u oblasti vodoprivrede, a da je današnja prezentacija nemačkih inovativnih tehnologija prilagođena uslovima koji postoje u Srbiji.

 – Sa velikim zadovoljstvom mogu da kaže da smo već realizovali brojne inicijative sa srpskim partnerima u oblasti modernizacije i izgradnje javne infrastrukture, i to posebno u oblasti snabdevanja vodom i prečišćavanja otpadnih voda. Takođe, imamo nove projekte unapređenja korišćenja vodnih resursa. Smatram da zajednička saradnja može da napreduje zbog nemačke stručnosti. Projekat GWP podržava pet saveznih ministarstava: za ekologiju, istraživanje, razvoj, ekonomiju i spoljnu politiku, a poslovnom mrežom su obuhvaćeni i javno-privatna preduzeća iz oblasti vodoprivrede, stručna udruženja i udruženja iz oblasti privrede i nauke. Iza naše stručnosti u Nemačkoj stoji 150 godina ekspertize u vodoprivredi što danas sačinjava odličnu podlogu za dijalog srpskih i nemačkih kompanija iz ove oblasti – istakla je Czyganowsky.

Predstavnica GWP, Heike Burghard, rekla je da ova mreža u Nemačkoj postoji od 2008. godine.

Foto: PKS

 – Tek smo u razvoju i rastemo, u međuvremenu smo stekli 350 članica, najviše javno-privatnih preduzeća. Na toj bazi smo razvili svetsku mrežu, a već nekoliko godina smo izuzetno aktivni i u regionu. Činjenica da ćemo na današnoj konferenciji potpisati i pismo o namerama sa JKP Vodovod iz Kragujevca je dobar signal da u jednoj zemlji postoji volja i želja za kooperacijom, a posebno me raduje da će u Srbiji nastaviti novi projekat koji smo inicirali sa nemačkim saveznim ministarstvom za zaštitu životne sredine i realizovati u Kragujevcu – dodala je Burghard.

U nastavku konferencije izvršeno je potpisivanje pisma o namerama saradnje između JKP Vodovod i kanalizacija iz Kragujevca i predstavnice GWP, a zatim su prikazane prezentacije o aktuelnom stanju sektora voda u Srbiji koju je vodila v.d. direktora Direkcije za vode Srbije Nataša Milić, o aktivnostima nemačke organizacije KFW u sektoru vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji, kao i stručne prezentacije poput „Jačanje rezilijentnosti vodovodnih i kanalizacionih preduzeća“ od strane predstavnika kompanije Sachsenwasser Jürgen Wummel-a, „Stanje preduzeća vodovoda i kanalizacija u Srbiji“, „Upravljanje podacima u komunalnim preduzećima“, itd.

Izvor: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti