Sanacija deponije u Bogatiću završena pre roka

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Sanacija deponije u naselju Sovljak urađena je po svetskim standardima, a radovi su završeni pre roka – izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nakon obilaska lokacije nekadašnjeg smetlišta koja će biti pretvorena u zelenu površinu.

„Nastavićemo sa ovakvim projektima i u narednom periodu, jer prioritet Vlade i ono na čemu insistira i predsednik Srbije jeste ulaganje u zelene projekte. Sprovodićemo kapitalne zelene investicije, saniraćemo deponije, gradićemo regionalne centre širom Srbije, jer to je sve ono za šta smo ostavili sredstva i za šta imamo sistemska rešenja“, rekla je Vujović.

Ministarka je dodala da su rukovodstvo opštine Bogatić i predsednik Milan Damnjanović deponiju „Sovljak“ kandidovali kao jedan od problema koji najviše smeta građanima, budući da se u blizini nalazi oko sto kuća, ali i proizvodnja zdrave hrane.

„Rešavanjem ovog problema pokazali smo da kada smo ujedinjeni i kada sarađujemo ne postoji problem koji zajednički ne možemo da rešimo. Nadam se da ćemo u perspektivi, naročito kada je u pitanju zaštita životne sredine, nastaviti svi zajedno da radimo – i Vlada Srbije i lokalna zajednica i građani. Na predsedniku opštine, njegovom timu i građanima je da sačuvaju ovu lokaciju, a na nama je da vidimo šta je to što sledeće možemo da uradimo za ovu opštinu i ovaj okrug“, istakla je Vujović.

Ona je pozvala građane da ekološke probleme u svom okruženju prijave preko jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema i aplikacije gReact koja uveliko radi.

„Važno je da zajedno podižemo svest o značaju zaštite životne sredine. Mi smo dobili preko 2.500 prijava građana, a 70 odsto se odnosi na ovakve lokacije gde postoji problem sa čvrstim otpadom. Zbog toga ćemo i ove godine nastaviti da čistimo divlje deponije, da rekonstruišemo postojeće deponije i gradimo nove kako bismo omogućili bolje uslove života za svakoga od nas“, rekla je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti