Samopunjivi električni auto na solarnu energiju ugledaće Sunce 2019. godine

Nemačko preduzeće Sono Motors unelo je novinu na puteve. Njegov model Sion je trenutno u fazi testiranja i električno je vozilo. Pa u čemu je inovacija, zapitaćete se. Sion je automobil koji napaja sam sebe – ali i druge.

Foto: Sono Motors

Energiju koju proizvedu fotonaponski paneli ugrađeni na krov, vrata i poklopac motora Siona, vlasnik može da koristi ne samo za punjenje svog četvorotočkaša, već i drugih vozila, ali i privatnih kuća. Na jednom elektromobilu postavljeno je ukupno 330 polikristalnih solarnih ćelija. Lagani su ali otporni na lom i vremenske (ne)prilike.

U pogodnim uslovima, paneli mogu da proizvedu dovoljno energije za 30 kilometara vožnje dnevno.

Foto: Sono Motors

Zahvaljujući tehnologiji dvosmernog napajanja, Sion ne samo da stvara, već i obezbeđuje struju. Navedena karakteristika pretvara ovaj neobičan auto u „elektranu na točkovima“.

Strujni izlaz nalazi se ispod prednjeg poklopca. Svi elektronski uređaji do 2700 W mogu da budu priključeni na Sion uz pomoć kućnog utikača. Pod pretpostavkom da je energetska iscrpsnost domaćinstva 5 kWh i da energija baterije iznosi 35 kWh, potrebe prosečnog porodičnog doma za strujom bi korišćenjem Siona kao distributera bile zadovoljene nedelju dana.

Foto: Sono Motors

Ipak, kupcima vozila na putu iskorišćavanja punog potencijala proizvoda Sono Motors, u svrhe „pokretne elektrane“, stoje određena zakonska ograničenja.

Cena Siona je 16 hiljada evra, a uprkos tome što će serijska proizvodnja početi tek u 2019. godini, na internet stranici kompanije već ga je moguće poručuti. U troškove, međutim, nije uračunata baterija. Proizvođač Sono Motors objasnio je ovo stalnim padom cena energetskog skladištenja. U trenutnim okolnostima, baterija bi koštala oko 4 hiljade evra.

Foto: Sono Motors

Nemački inovatori do sada su primili 6933 rezervacije.

Unutrašnjost Siona je vrlo jednostavna. Od tradicionalnih automobila razlikuje je zelena mahovina na instrument tabli koja je „posađena“ u svrhe filtracije vazduha. Pored toga što „iščišćava“ do dvadeset procenata finih čestica prašine, ima i regulatornu ulogu u vlažnosti vazduha u Sionu. Bez brige, mahovina ne zahteva posebnu brigu.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti