Sajam tehnike u petoj dimenziji

Ovogodišnje, 65. izdanje Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, koji tako obeležava i svojevrstan jubilej u regionalnom i međunarodnom liderstvu u ovim oblastima, biće održan od 16. do 19. maja 2023. godine na Beogradskom sajmu.

Već decenijama je cilj ove, inače prve sajamske manifestacije modernog Beogradskog sajma, iz koje se vremenom izrodilo više specijalizovanih drugih, pokretača industrijske transformacije u zemlji i regionu i reprezenta globalne sajamske industrije u oblastima tehnike i proizvodnih tehnologija, da poveže i promoviše proizvođače, distributere, konstruktore, startap kompanije, trgovce, naučno-istraživačke i obrazovne institucije, inovatore, agente i zastupnike vodećih svetskih kompanija u industriji, cehovska udruženja.

Pod imperativnim sloganom „Restart“, na jednom mestu okuplja se gotovo 500 direktnih i indirektnih izlagača, od čega oko 200 stranih, iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta. Njima je na raspolaganju više od 15.000 kvm izlagačkog prostora u halama 1, 1A, 2, 3 i 3A i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Sajamski „standardi“, poput – CNC mašina, mašina alatki, obradnih centara, alata  i pribora za obradu i oblikovanje metala, elektronike, merne opreme i uređaja, procesne tehnike, preko hidraulike i pneumatike, aditivne, 3D i laserske tehnologije, metalurgije i livarstva, tehnologije zavarivanja, elektroenergetike, rasvete i LED tehnologije, te termotehnike i KGH, pa do zelene industrije, logistike, skladištenja, industrijskog pakovanja, industrijske i kibernetske bezbednosti i zaštite – biće zastupljeni na reprezentativnom nivou.

Intencija Sajma tehnike je da u najvećoj mogućoj meri predstavi proizvode i tehnološka dostignuća u globalno-trendovskim oblastima kao što su automatizacija i robotika, veštačka inteligencija i mašinsko učenje, internet stvari (IoT), 5G mreže, blokčejn tehnologija, proširena i virtuelna stvarnost, nanotehnologija, čiste energije, kvantni računari, dronovi, te brojne oblasti u okviru telekomunikacija, informacionih tehnologija, medicinskih uređaja, energetike, transporta, građevinarstva i drugih oblasti.

Sajam će forsirati najnovija dostignuća u tehnologiji i inovacijama, posebno u oblasti industrija 4.0 i 5.0, zasnovanim na inovativnim industrijskim tehnologijama koje predstavljaju revoluciju u interagovanju sa digitalnim svetom. Kao što je poznato, 4D tehnologija podrazumeva trodimenzionalnu projekciju sa dodatkom vremenske dimenzije, što omogućava posmatraču da doživi interaktivno iskustvo i da se oseća kao da je deo projekcije, dok 5D tehnologija u suštini predstavlja inovativan pristup kreiranju interaktivnih iskustava koji su sve bliži realnom životu, a koristeći sve čulne stimulacije, osim vizuelne i zvučne (vibracije, mirisi, vetar…), može se poboljšati i povećati interakcija korisnika sa digitalnim svetom. Sve to je deo koncepta digitalizovane fabrike u harmoniji sa čovekom i životnim okruženjem. Zadatak je ove manifestacije da zainteresovane upozna sa različitim primenama ovih tehnologija u industriji, turizmu, medicini, zabavi, obrazovanju i drugim oblastima i sa proizvodima, uslugama i znanjima u vezi sa ovim tehnologijama.

Posetioci i svi drugi učesnici moći će ne samo da se upoznaju sa najnovijim proizvodima i uslugama koje nude kompanije, da testiraju različite uređaje i tehnologije, ali i tržišne odzive na njih, da učestvuju u radionicama i predavanjima i da se informišu o trendovima u industriji i inovacijama. Sve to omogućava kompanijama i organizacijama da se poveća vidljivost i prepoznatljivost brenda, što posledično može dovesti do povećanja prodaje i stvaranja novih poslovnih prilika.

Inovacije su ključne za rešavanje izazova s kojima se suočava moderno društvo, od ekoloških do društvenih i ekonomskih problema. Stoga će na ovom sajmu biti posebno naglašen značaj inovacija i razmene ideja za postizanje boljih i održivijih rešenja. U prilog tome govori oko 100 prijavljenih inovacija različitih vrsta i dometa.

Budući da je ovaj sajam usmeren na poslovne posetioce, sajamska agenda obuhvata i niz događanja i aktivnosti koje će posetiocima pružiti priliku za umrežavanje, upoznavanje novih poslovnih partnera i razmenu iskustava. Osim toga, biće organizovani i brojni paneli, radionice i predavanja na kojima će se raspravljati o najnovijim trendovima u industriji i tehnologijama.

Manifestaciju će otvoriti Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije, a prisutnima će se obratiti i profesor dr Dejan Ilić, univerzitetski profesor, inovator, privrednik, naučnik iz oblasti fizičke hemije, mikroračunarstva, elektronike.

Radno vreme Sajma tehnike je od 10 do 18 časova.

Cena pojedinačna ulaznica je 500 dinara, grupne ulaznice 300 dinara, ulaznica za posetioce registrovane preko B2B portala cena je 350 dinara. Parking u krugu sajma plaća se 150 dinara po satu.

Beogradski sajam je doneo odluku da za posetu 65. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća odobri besplatan ulazak učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima fakulteta (uz đačku knjižicu ili indeks).

Izvor: Beogradski sajam

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti