Šabac ima spremne projekte za vodosnabdevanje i odvođenje otpadnih voda

Predstavljajući ideje i planove razvoja vodovodne i kanalizacione mreže, a povodom izjave predsednika Srbije da će država da obezbedi tri milijarde evra za širenje vodovodne i kanalizacione mreže, da svaki grad u Srbiji treba da ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i da do svake kuće u Srbiji treba da stignu voda i kanalizacija, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je da je grad Šabac spreman.

Foto: Grad Šabac

„Mi smo spremni odmah da odgovorimo na ideju predsednika Vučića i da kažemo šta sve možemo da uradimo odmah.

Imamo generalni projekat vodosnabdevanja i generalni projekat odvođenja otpadnih voda, a to znači da imamo generalne projekte za sve što je predsednik rekao, da voda i kanalizacija stignu do svake kuće u šabačkom kraju“, objasnio je gradonačelnik na konferenciji za novinare u Gradskoj kući i naveo da je za ostvarenje takvog plana potrebno 75 miliona evra za kanalizaciju i 38 miliona evra za vodu.

On je podsetio na činjenicu da je grad Šabac od 2000. godine do sada uložio 44 miliona evra za vodovodnu i kanalizacionu mrežu i istakao da je spreman da bilo koju lokalnu samoupravu u Srbiji uporedi sa Šapcem u ovoj oblasti, uveren da je Šabac apsolutni rekorder, bilo sam, bilo sredstvima EU ili republičkog budžeta.

„Danas imamo spremne projekte u vrednosti od šest miliona evra. Ako bi se obećanje predsednika ispunilo, mi bismo mogli sutra da uđemo u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže za šest miliona evra“, rekao je gradonačelnik Šapca.

O detaljima projekata govorila je Daniela Lovrin Gavrilović, direktorka JКP „Vodovod Šabac”. Navodeći da je politika grada i politika preduzeća kojim rukovodi da svako domaćinstvo u selu dobije i vodu i kanalizaciju, istakla je da je samo prošle godine u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže uloženo 40 miliona dinara, a ove godine planirano je 90 miliona dinara.

„Do kraja godine mogli bismo da realizujemo 100 miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže u Pocerskom Pričinoviću i Majuru – blok ulica Кralja Petra Prvog (četiri kilometra mreže, vrednost investije oko 70 miliona) i blok ulica Tabanovački put (tri kilometra mreže, vrednost investicije 30 miliona).

Odmah smo spremni i za izgradnju druge faze na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, linije mulja. Potrebno je 2,5 miliona evra, imamo projekat i sutra možemo da raspišemo tender“, rekla je Daniela Lovrin Gavrliović i istakla da će Jevremovac dobiti kanalizaciju a reč je o posebnoj tehnologiji koja do sada nije primenjivana u Srbiji – vakumskoj kanalizaciji.

Vrednost ovog ekološkog projekta je 1,5 miliona evra i ako dobijemo sredstva od države koje obećava predsednik, mogli bismo za mesec dana da raspišemo tender i krenemo u realizaciju projekta, navela je direktorka Vodovoda.

Ona je naglasila da je pored prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda jednako važno i vodosnabdevanje, a cilj je ne samo nova mreža već i rekonstrukcija postojeće. Projekti čija je vrednost milion i po evra biće završeni do kraja godine.

„Dakle, ukoliko je predsednik raspoložen da da sredstva, ima gde da uloži. Naš grad i naše preduzeće su spremni, do kraja godine možemo da raspišemo tendere i izaberemo izvođače radova za oko šest miliona evra“, poručila je Daniela Lovrin Gavrilović.

Gradonačelnik je ponovio da je Evropska unija Šapcu najvažniji partner, da je najviše novca dala za razvoj grada koji je tako u mogućnosti da ispuni evropske standarde.

„U Šapcu ih ispunjavamo na bolji način nego što se to radi u drugim lokalnim samoupravama. Ako neko može da uvede Srbiju u Evropsku uniju, može grad Šabac“, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Šabac je jedini grad u Srbiji koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje radi i funkcionalno je. Šabac je za razliku od ostalih lokalnih samouprava u potpunosti rešio problem otpadnih voda i čvrstog otpada. Smeće se sakuplja sa čitave teritorije grada, a radi se i reciklaža otpada i deponuje na regionalnu deponiju po evropskim standardima „Srem-Mačva“.

Izvor: Grad Šabac

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti