Rusija obustavila projekat „Južni tok“ zbog nemogućnosti njegove realizacije

juzni tok nspm.rs

Premijer Rusije gospodin Dmitrij Medvedev 20. januara 2015. godine održao je sastanak sa ministrom energetike gospodinom Aleksandrom Novakom i direktorom kompanije „Gasprom“ gospodinom Aleksejem Milerom.

Gospodin Medvedev je izjavio da je odluka Rusije o obustavljanju projekta „Južni tok“ pravna, a ne politička ili emotivna. Prema njegovim rečima, s obzirom na to da su svi pokušaji Rusije da započne realizaciju ovog projekta bili bezuspešni, Rusija je oidlučila da ga obustavi i okrene se novim projektima.

Ministar energetike gospodin Aleksandar Novak istakao je da bi evropski partneri trebalo što pre da započnu izgradnju infrastrukture do gasnog čvorišta na grčko-turskoj granici. Podsetio je i da sporazum o tranzitu gasa u Evropsku uniju preko Ukrajine ističe 2019. godine.

Direktor kompanije „Gasprom“ gospodin Aleksej Miler rekao je da je gasovod „Turski tok“ jedinstvena maršruta za buduće isporuke 63 milijarde kubnih metara gasa i obezbediće da se izbegnu rizici koji postoje tokom tranzita gasa preko Ukrajine.

Sandra Jovićević

foto: nspm.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti