Ruma dobija kotlarnicu na biomasu

potpisivanjekotlarnica ruma.rs

U petak 5. decembra 2014. godine u opštini Ruma potpisan je ugovor o izradi Studije opravdanosti o izgradnji kotlarnice na biomasu u naselju Tivol. Ugovor su potpisali predsednik opštine Ruma gospodin Slađan Mančić, vršilac dužnosti JP „Stambeno“ gospodin Srđan Nikolić i predstavnik kompanije „Resinvest“ gospodin Jožef Kunoš.

Predsednik opštine Ruma gospodin Slađan Mančić izjavio je da se neće raditi rekonstrukcija postojeće kotlarnice, već će biti izgrađena nova. Prema njegovim rečima, u aprilu sledeće godine javnosti će biti predstavljena Studija opravdanosti koju će raditi mađarska kompanija „Resinvest“. On je dodao da će opština Ruma finansirati izgradnju kotlarnice sa oko 12 odsto potrebnih sredstava, dok će ostatak sredstava biti obezbeđen uz pomoć fondova Evropske unije.

Predstavnik kompanije „Resinvest“ gospodin Jožef Kunoš istakao je da će u novoj kotlarnici biti izgrađena dva kotla od kojih će jedan koristiti drvnu biomasu, a drugi gas.

Vršilac dužnosti JP „Stambeno“ gospodin Srđan Nikolić izjavio je da će kotlarnica biti izgrađena uz naselje Tivol u Rumi i da se očekuje velika ušteda njenom izgradnjom.

Kotlarnica će biti izgrađena po ugledu na kotlarnicu u mađarskom gradu Komlu koji ima jedan od najboljih sistema grejanja biomasom u Evropi. U planu je da do kraja sledeće godine postrojenje bude izgrađeno, a nakon probne grejne sezone kotlarnica bi zvanično trebalo da bude puštena u rad krajem 2016. godine. Njena snaga iznosiće oko 1MW, dok se vrednost investicije procenjuje na skoro 2 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: ruma.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti