Rudarstvo u Srbiji ima perspektivu

aleksandar-anticMinistar rudarstva i energetike Aleksanadar Antić izjavio je u subotu da će u narednih nekoliko godina biti zatvoreni rudnici Vrška Čuka, Bogovina, Ibarski i Senjski rudnici, ali da rudarstvo u Srbiji ima perspektivu i najavio otvaranje novih rudnika u okolini Bora i Loznice, prenosi Tanjug.

Četiri rudnika koja će biti zatvorena posluju u sastavu javnog preduzevća Resavica, a ministar kaže da zatvaranje neće biti „preko noći“, već da je to ozbiljan proces koji će trajati nekoliko godina.

„Rudare iz jama koje nemaju perspektivu prebacićemo da rade u druge jame“, rekao je Antić na TV Pink.

On je naglasio da rudarstvo u Srbiji ima perspektivu da učestvuju sa 1,5 odsto u BDP, sa tendencijom da u narednih nekoliko godina to preraste u tri odsto, te da je to grana koja može najbrže da se razvija.

Antić je najavio velike investicije u Rudarski basen Kolubara, Kostolački basen gde se, kako kaže, očekuju kvalitetniji uslove za rad i modernizacija.

„U jamama koje imaju perspektivu moramo da uradimo modernizaciju. Danas rudari rade rukama, lopatama i ta proizvodnja je i dalje poprilično primitivna“, ukazao je ministar.

Govoreći o RTB Boru, Antić je rekao da je veoma važno što je urađena nova topionica, da će se sada raditi na izboru profesionalnog menadžmenta, a zatim da se pronađe strateški partner za to preduzeće.

Upitan da li je moguće da partner bude iz Kine, Antić je kazao da su politički odnosi Kine i Srbije u ekspanziji i da kao posledicu imamo rast ekonomske saradnje.

„Kada Kina hoće, ona može. Pokazali su da im je Srbija najvažniji partner u regionu. Međutim, nećemo čekati samo na Kinu, sa svima ćemo razgovarati“, kazao ministar.

Govoreći o dugavanjima za smenski rad rudara, Antić je rekao da ta dugovanja datiraju iz 2005. godine, da po sudskim presudama sa kamatama država duguje dva miliona evra, te da se nadi da će se i taj problem rešiti u naredne dve, tri godine.

Ministar rudarstva i energetike kaže da je u planu otvaranje dva rudnika – jedan kod Bora i drugi u okolini Loznice.

„Rudarska kompanija Rio Tinto najavila je da kada počnu proizvodnju u okolini Loznice, prozvodiće 20 odsto svetske potrošnje litijuma“, rekao je Antić.

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari Semnjskog rudnika kod Despotovca štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za bolji položaj rudara i skraćenje radnog vremena.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti