Plotuni probudili rudarsku Resavicu

261817Početak obeležavanja Dana rudara – 6.avgusta, u rudarskoj Resavicu označilo je u subotu u šest sati ispaljivanje šest plotuna u Rudniku „Rembas“, najstarijem i najvećem od devet u Javnom preduzeću za podzemnu ekslopataciju uglja (JP PEU).

„To je tradicija koja će trajati dok je rudara, tradicija na koju su navikli i koju očekuju na 6.avgusta, svi rudari i rudarske porodice i svi građani Resavice“, rekao je Tanjugu generalni direktor JP PEU Stevan Dželatović.

Plotune su ranije pratili trubački orkestri ulicama Resavice i ispred Doma kulture, a u večernjim satima nastupi najvećih zvezda srpske i jugoslovenske estrade, priseća se Dželatović, koji kaže da 50 godina živi u Resavici i sa tim uspomenama.

Ekonomska situacija je teška, gledamo na svaki dinar, i slavlje je ove godine veoma skromno: folklor, izložbe slika, ispraćaj penzionera, dodao je Dželatović.

Obeležavanje Dana rudara, rudari JP PEU počeli su 4. avgusta, takmičenjem rudara u rudarskim disciplinama u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u Srbiji za koju se kaže i da je začetnik industrijalizacije Srbije.

Senjski rudnik se, uz pomoć sredstava Evropske unije, pretvara u Spomen muzej rudarstva, jedinstven u Evropi.

Dan rudara obeležava se u znak sećanja na taj dan 1903. godine, kada je u Senjskom rudniku, počeo „veliki štrajk rudara“. Neposredeni povod štrajku u ovom rudniku, 50 godina posle kopanja uglja u njemu, bilo je „otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista“.

Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika „izborili su povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje“.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti