Rosneft i Trafigura preuzimaju po 49% odsto indijskog Essar Oil-a (FOTO)

Foto: Essar Oil

Ruski naftni gigant pod kontrolom države, Rosneft, objavio je da je zaključio preuzimanje indijske kompanije Essar Oil. Sporazum pojedinačno predstavlja najveće strano ulaganje u Indiji i ima strateški značaj za Rusiju.

Najavljen u oktobru 2016. godine kada su cene nafte pale, ugovor vrednuje na 12,9 milijardi dolara indijsku grupu Essar Oil koja poseduje jednu od najsavremenijih svetskih rafinerija – Vadinar – i kontroliše više od 3.500 benzinskih stanica, piše agencija France press, prenosi SEEbiz.

Rosneft preuzima 49 odsto akcija u Essaru, dok drugih 49 odsto kupuje konzorcijum u kojem je pored ostalih i globalni div u trgovini sirovinama – Trafigura. Essar je naveo da je ovo „najveće rusko pojedinačno strano ulaganje u Indiju“, a takođe i „najveća strana investicija u Indiji“.

Mediji prenose da je jedan od braće, osnivača kompanije, Šaši Ruija, izjavio da je „danas istorijski dan za indijsko-ruske ekonomske odnose“, i da sporazum „odražava zajedničku viziju dva najdinamičnija svetska lidera“.

– Zajedno sa našim partnerima nameravamo da podržimo kompaniju (Essar) kako bismo znatno poboljšali njene finansijske performanse i, u srednjem roku, usvojili strategiju njenog razvoja – kazao je u saopštenju šef Rosnjefta, Igor Sečin.

Foto: Essar Oil

Dodao je da je „zaključivanje sporazuma izuzetno dostignuće za Rosnjeft – jer je kompanija ušla na azijsko-pacifičko brzorastuće tržište visokog potencijala“.

Ovaj ugovor se smatra strateškim trijumfom Rusije, koji zemlji otvara druga tržišta dok je Kremlj, a i Rosnjeft, pod sankcijama EU i SAD zbog ukrajinske krize.

Iz Rosnefta su poručili da će Esarova rafinerija Vadinara dozvoliti preradu sirove nafte proizvedene u Venecueli, koja se teško rafiniše, dodaje se u informaciji.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti