Rok za “RTB Bor” i “Resavicu” se bliži

bor_rudnik_0_0_468X10000Nekoliko dana uoči isteka zakonskog roka kako bi se rešila sudbina preduzeća u restrukturiranju, izgleda  da je strategija države da se najveći broj ovih kompanija stavi na „veštačko disanje” prenosi dnevni list Politika. Većina od preostalih 10 firmi spas od bankrota pronašla je u takozvanom Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR). To praktično predstavlja dogovor prezaduženog preduzeća sa bankama da se neke obaveze odlože.

Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, rok do koga je država ove kompanije štitila ističe 28. maja. Sporazum predviđa da se nakon tog datuma na ove firme primene samo „čista” rešenja: prodaja ili bankrot. Iako formalnog produženja roka neće biti, država je našla način da produži životni vek nekih od ovih kompanija.

– Ovaj datum neće poremetiti poslovanje firmi, niti on za njih znači kraj – kažu za „Politiku” u Ministarstvu privrede.

Prvobitno, država je zaštitila 17 preduzeća. Za sedam su rešenja utvrđena krajem prošle godine. Od preostalih 10, kao jedan od svakako najvećih ekonomskih problema za državu izdvaja se RTB „Bor”. Privrednom sudu u Zaječaru predat je Unapred pripremljen plan reorganizacije, a nadležni iz ministarstva najavili su da će uskoro biti raspisan i javni poziv za profesionalni menadžment. Za ovaj posao već su viđeni stručnjaci iz konsultantske kuće „Mekinsi” koji su, inače, uradili dijagnostičku studiju za preduzeće. Njihova analiza nedvosmisleno je pokazala da RTB „Bor” ima problema sa lošim upravljanjem.

U ministarstvu kažu da se UPPR sprema i za „Resavicu”, „Ikarbus” i „Politiku AD”, koja je suvlasnik „Politike novina i magazini” (koja izdaje dnevni list „Politiku” i „Sportski žurnal”). Sudbina PKB-a rešavaće se na relaciji grad Beograd – Ministarstvo privrede. Detalji nisu poznati. Računica pokazuje da je država samo u periodu od 2008. do 2013. godine za 17 strateških preduzeća ukupno dala 34,33 milijarde dinara. U Ministarstvu privrede kažu da je finansijska podrška ovim firmama svedena na minimum, pa su ova preduzeća prošle godine dobila ukupno 437 miliona dinara. „Resavica” je po posebnom programu Ministarstva energetike dobila 4,47 milijardi dinara. U 2016. nijedno od ovih preduzeća država ne finansira. Izuzetak je „Resavica” koja će u skladu sa Zakonom o budžetu primati subvencije Ministarstva energetike do kraja godine. U ovom trenutku većina preduzeća pozitivno posluje, uveravaju iz Ministarstva privrede.

Izvor: www.politika.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti