Rezulati sastanka Savetodavnog odbora uoči RENEXPO® BIH, sajma energetike, voda i životne sredine

U susret Petom međunarodnom sajmu energetike, voda i životne sredine – RENEXPO® BiH, organizator, predstavnik nemačke grupacije REECO za Zapadni Balkan, je sazvao drugi sastanak savetodavnog odbora i tom prilikom upoznao prisutne sa novinama, učesnicima, sajamskim i konferencijskim programom.

Foto: RENEXPO BIH

Nove investicije u sektoru energetike i voda u BiH i unapređenje investicionog okvira su fokus ovogodišnjeg skupa RENEXPO® BiH.

Svečano otvaranje sajma ove godine je mesto za promociju najznačajnijeg događaja koji je obeležio 2018. godinu – Usvajanje okvirne energetske strategije BiH. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je pozvan da tom prilikom najavi očekivanja za naredni period.

Set mera i preporuka za ubrzanje procedure izdavanja dozvola, koje je potrebno prikupiti za izgradnju energetskih objekata, obuhvata program na čijoj izradi su uključeni GIZ i USAID.

Prezentacija, upotpunjena predstavljanjem institucija u sajamskoj ekspoziciji, omogućuje direktne sastanke sa predstavnicima institucija na koje su pozvani i investitori.

Grupno finansiranje održivih energetskih projekata – Crowdfunding, ima uspešne primene u susednoj Hrvatskoj, a organizator Prve konferencije u BiH, Regionalni centar za informisanje i obrazovanje iz održivog razvoja za JIE (REIC) uvodi ovu praksu u BiH. Gospođa Ena Muraspahić je najavila da će učesnici konferencije saznati šta je u planu za finansiranje.

Javno-privatno partnerstvo i ESCO su modeli finansiranja, uveliko uvreženi u zemljama regije, te se očekuje da u BiH nađu više primene. EBRD predstavlja program za finansiranje zelene ekonomije u BiH GEFF – Green Economy Financing Facility. Benefite programa GEFF je predstavila gospođa Lejla Softić, EBRD GEFF.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti