Revolucionarna “Vodena baterija” biće jedan od glavnih obnovljivih izvora energije u Evropi

Foto: Printscreen/Youtube

Pravo kroz švajcarske Alpe, kroz tunel dug više od 18 kilometara, stiže se do “Vodene baterije” koja može da skladišti električnu energiju ekvivalentnu 400.000 baterija električnih automobila.

U podzemnu pećinu u kantonu Vale ugrađena je reverzibilna hidroelektrana koja može da skladišti i generiše ogromnu količinu hidroelektrične energije. Ova “Vodena baterija” u velikoj meri će doprineti stabilizaciji napajanja u Švajcarskoj, ali i u Evropi, prenose svetski mediji.

Reverzibilna hidroelektrana je napravljena od dva velika bazena koja se nalaze na različitim visinama. Sistem je napravljen tako da ona može da skladišti višak električne energije pumpanjem vode iz nižeg u viši bazen. Kada dođe do trenutka kada je potrebna energija, dolazi do obrnutog procesa. Protok vode rotira turbinu koja generiše hidroelektričnu energiju.

Ovo postrojenje ima šest pumpnih turbina i ukupnu izlaznu snagu od 900 MW, koja je dovoljna za napajanje čak 900.000 domova. Nalazi se 600 metara ispod zemlje, između rezervoara Emosson i Vieux Emosson u Valeu. Bilo je potrebno čak 14 godina da se ovaj projekat završi i to zbog velikih izazova, poput prokopavanja tunela kroz Alpe kroz koje je transportovan neophodan materijal kroz planinu.

Centralni deo objekta, koji se nalazi u samoj planini, je mašinska prostorija dugačka skoro 200 metara i široka 32 metra.

Od 2012. do 2016. godine, visina brane Vieux Emosson je povećana za 20 metara, kako bi se akumulacijama omogućilo skladištenje više vode i stvaranje više energije.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti