RERI i WWF Adria: Nije gotovo! Nastavlja se potpisivanje peticije za referendum o Zakonu o vodama

Foto-ilustracija: Pixabay

Povodom navoda koji su se pojavili u medijima, a u vezi sa nepotpisivanjem izmena Zakona o vodama od strane Predsednika Republike, RERI i WWF Adria obaveštavaju javnost da je Ustavom Republike Srbije propisano da se u slučaju odbijanja Predsednika da određeni zakon potpiše, isti vraća Narodnoj skupštini Republike Srbije na ponovno odlučivanje.

Ukoliko bi Narodna skupština odlučila da ponovo glasa o istom zakonu (iste sadržine) koji je Predsednik Republike vratio na odlučivanje, zakon se izglasava većinom od ukupnog broja poslanika, nakon čega je Predsednik dužan da zakon proglasi. 

Imajući u vidu navedene odredbe Ustava, RERI i WWF Adria ističu da eventualno nepotpisivanje neustavnog Zakona o vodama od strane Predsednika ne predstavlja kraj borbe građana protiv njegovog donošenja. Naprotiv, pozivamo sve građane Srbije koji to do sada nisu učinili, da potpišu peticiju RERI-ja i WWF-a, koju je do sada potpisalo preko 68 hiljada građana i podržao veliki broj organizacija i pojedinaca.

ZAHTEVAMO da se o novom Zakonu o vodama ili eventualnim izmenama postojećeg pokrene sveobuhvatna društvena diskusija i javna rasprava u koju će se uključiti zainteresovana javnost, struka i organizacije. Odbijamo da prihvatimo princip po kome se, iza zatvorenih vrata i „neposrednom pogodbom“, zakoni pišu po nalozima ili u interesu određenih grupa, u dogovoru sa ljudima koji u tom trenutku vrše vlast.   

Zahvaljujemo se ovom prilikom svima onima koji su prepoznali značaj ovog pitanja za celokupan javni interes, kao i svim građanima Srbije koji su podržali peticiju, te pozivamo sve da ostanu fokusirani na ovo pitanje, jer pravna i aktivistička borba na ovom planu ovim korakom tek počinje. 

Peticiju možete potpisati ovde.

Izvor: RERI

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti