Republika Srpska ukida subvencionisanje obnovljivih izvora energije

Vlasti u Republici Srpskoj planiraju da ukinu podsticaje za proizviđače električne energije iz obnovljivih izvora i da naknada koju za to plaćaju građani ne bude uvećana. Proizvođači poručuju da će to biti moguće samo za buduće elektrane, u suprotnom najavljuju milionske tužbe protiv vlasti.

Foto-ilustracija: Pixabay

Luka Petrović, vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ (ERS), kazao je da će preduzeće iz svojih sredstava izgraditi solarnu elektranu, kao i Vetropark Hrgud, kako bi ušlo u korak sa zahtevima Evrope o proizvodnji čiste struje. Mnogi privatnici su već iskoristili zaostatak Srpske na ovom polju i izgradili brojne solarne elektrane i male hidroelektrane.

 

Dodao je i da će građanima januarski račun za struju biti od 0,9 do 1,5 odsto veći. Taj novac se usmerava proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, jer je Srpska potpisnica obaveza Evropske energetske zajednice.

Petrović je nagovestio i izmenu zakonskih propisa i da nema više subvencionisanja obnovljive energije, te da se stanovnicima doprinos za ekologiju više neće uvećavati.

S druge strane, Udruženje proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora saopštilo je da se nova zakonska odredba ne može primenjivati retroaktivno i da može da se odnosi samo na buduće elektrane, izgrađene posle 2020. godine, stoga ugovori koji su sada na snazi ne mogu biti ni poništeni ni ukinuti.

Istraživanje poslovnog portala CAPITAL.ba iz Srpske pokazalo je da su građani u prethodnim godinama dali desetine miliona maraka vlasnicima MHE po osnovu naknade za obnovljive izvore energije.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti