RENEXPO WATER & ENERGY: Saznajte ko je bio i o čemu se pričalo (FOTO)

Foto: Renexpo

U Beogradu je od 25. do 27. aprila četvrti put održan jedan od najvećih internacionalnih sajmova, pod nazivom Renexpo, sa tematikom iz oblasti obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine, vodoprivrede i inovacija. Sajam organizuje kompanija Reeco, jedan od lidera u organizovanju događaja iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Foto: Renexpo

Ministar rudarstva i energetike, gospodin Aleksandar Antić, otvorio je ovogodišnji sajam. Tom prilikom, Antić je prisutnima poručio da se u narednim godinama u resoru energetike očekuje mnogo reformi i ulaganje velikih napora, koji bi Srbiji do 2020. godine obezbedili 27% energije iz obnovljivih izvora.

Foto: Renexpo

Tokom trajanja sajma organizovane su brojne panel diskusije, konferencije i okrugli stolovi posvećeni određenoj tematskoj celini.

Foto: Renexpo

Na konferencijama, prisutni su mogli čuti informacije o zakonskim okvirima u oblasti poslovanja, eventualnim dozvolama za realizaciju projekata u Srbiji, ekspertize od strane kompetentnih predavača iz istraživačkih i obrazovnih institucija, kao i predstavnike kompanija koje uspešno posluju u navedenoj oblasti.

Foto: Renexpo

Cilj ovako koncipiranih programa je transfer dobre prakse iz zemalja Evrope na privredno tržište Srbije, ali i afirmacija i razmena iskustava kompanija koje već uspešno posluju na domaćem tržištu.

Foto: Renexpo

Zemlja – partner ovogodišnjeg sajma je Holandija. U prostorijama sajma nalazi se i više izlagača iz Holandije, Mađarske, Češke i drugih evropskih zemalja, a već prvog dana sajma upriličena je Panel diskusija na temu odbrane od poplava, na kojoj su gosti sajma mogli da čuju informacije o dobroj praksi u upravljanju vodama i odbrani od poplava koja se primenjuje u Holandiji.

Foto: Renexpo

Ambasada Holandije takođe je, na jednoj od konferencija, predstavila ESCO (Energy Service Company) ugovore – pravni model na osnovu koga bi lokalne samouprave u Srbiji mogle da poboljšaju energetsku efikasnost u javnim zgradama (obrazovnim ustanovama, domovima zdravlja itd.)

Foto: Renexpo

Takođe je značajan deo programa tokom prvog dana bio usmeren na temu otpadnih voda i vode za piće. Gospođa Dragana Milovanović iz Republičke direkcije za vode, predstavila je podsetiocima ove konferencije stanje vodotokova u Srbiji, ali i mnogobrojne razvojne mogućnosti ovog sektora.

Foto: Renexpo

Kakve sve šanse postoje za Srbiju, za koje EU fondove naša zemlja može da aplicira, koliki su proceduralni i projektni troškovi  i druge beneficije, izložili su gospodin Karoly Kovacs, Predsednik Evropskog udruženja voda, i Brankica Dajić iz KfW, Nemačke razvojne banke u Srbiji.

Foto: Renexpo

Drugog dana sajma fokus je bio usmeren na potencijale biomase i hidroenergije, a različita rešenja i praktične primere prezentovali su sjajni predavači – predstavnici Nacionalne asocijacije za biomasu, Environmental Control Solutions-a i mnogi drugi.

Foto: Renexpo

Trećeg dana sajma, ispraćene su aktuelne teme eko-mobilnosti. Kroz EVIM Meet-up, okupljanje koje je bilo usmereno ka ujedinjenju široke publike koja je pasionirano posvećena električnim vozilima, a govornici su razmenili iskustva i upoznali se sa planovima razvoja tržišta eko-mobilnosti kao i infrastukture u zemljama regiona.

Foto: EP

Takođe je upriličena prva međunarodna konferencija o fotonaponu u Srbiji, a prezentovani su operativni uslovi u kojima sektor fotonapona participira. Konferencija je omogućila uvid u razvoj tržišta Fotonapona u Evropi i širom sveta.

Foto: Renexpo

Ukoliko niste posetili RENEXPO WATER & ENERGY sajam, propustili ste jedno izuzetno iskustvo.

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti