Rekordan odziv u Srbiji akciji „Sat za našu planetu“

sat-za-nasu-planetu-2015 ico.rs

U subotu 28. marta 2015. godine održana je akcija „Sat za našu planetu“ u kojoj je učestovala i Republika Srbija.

Direktor Svetskog fonda za prirodu gospođa Duška Dimović izjavila je da je u ovoj akciji učestvovalo preko 90 gradova i opština iz Srbije, što je rekordan odziv do sada. Takođe je istakla da su se akciji priključila i 434 partnera, ali i mnogobrojni građani i kompanije.

Cilj ove akcije je motivisanje građana da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine i smanjenju potrošnje prirodnih resursa. Ova akcija je podstakla i razvijanje „Earth Hour“ bankovnih kredita koji podržavaju solarne instalacije za napajanje, kao i druge projekte obnovljivih izvora energije, obrazovne i ekološki odgovorne poslovne prakse.

Prošle godine se akciji priključilo preko 160 zemalja i 7 hiljada gradova, a u Republici Srbiji učestvovalo je 87 gradova i opština, 126 škola, mnogobrojne kompanije, organizacije, ali i pojedinci.

Ove godine manifestacije povodom akcije Sat za našu planetu održana je na Trgu Republike u Beogradu, na Trgu slobode u Novom Sadu i na Niškom keju u Nišu. Bila je ugašena i dekorativna rasveta na mnogim spomenicima širom Srbije, a održana je i izložba Isključi svetlo, osvetli problem.

Podsetimo, ideja „Sat za našu planetu“ potekla je još 2004. godine, a prva ujedinjena svetska akcija pod ovim nazivom održana je 29. marta 2008. godine u trajanju od 20h do 21h i tada je učestvovalo 35 zemalja i preko 400 gradova sveta.

Sandra Jovićević

foto: ico.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti