Regulativa je ključna za razvoj moderne elektromreže, preduzetnički duh je važniji za sektor

Foto: Schneider Electric

Prošle nedelje je Schneider Electric organizovao prvi regionalni digitalni događaj Innovation Talk za područje čitave jugoistočne Evrope, koji je okupio glavne poslovne lidere ove kompanije. Panelisti su se složili da je, zbog složenosti energetske situacije, uvođenje odgovarajuće regulative od ključnog značaja za uspešnu i sveobuhvatnu izgradnju fleksibilne elektrodistributivne mreže – ne samo u jugoistočnoj Evropi, već i na globalnom nivou. Isto tako, uloga društva, obrazovanja i, što je najbitnije, samih kompanija jeste da izgrade bolju preduzetničku kulturu koja  proizvodne kompanije može da uzdigne na viši tehnološki nivo kako bi industrija 4.0 pokrila ceo naš region.

„Energetika i elektroenergetski sistemi prolazi kroz revolucionarne promene koje će značajno promeniti njihovo dosadašnje funkcionisanje. Kao najznačajniji infrastrukturni sistem, elektroenergetski sistem je ključna karika koja treba da omogući povezivanje novih obnovljivih izvora, punjača za električna vozila, baterija i tako omogući smanjene CO2 svim potrošačima i obezbedi put ka održivom načinu života. Očekivani veliki porast potrošnje električne energije zbog prelaska sa fosilinih goriva na obnovljive izvore iziskuje velike investicije u distributivnu mrežu i njenu digitalizaciju. Schneider Electric ima odgovarajuća rešenja da učini mrežu efikasnijom, upravljivijom i održivijom, i da poveže i koordinira potrošnju u kućama i industriji sa proizvodnjom, i tako na najefikasniji način upravlja mrežom i umanju njen uticaj na životnu sredinu. “ izjavio je Dragoljub Damljanović direktor Schneider Electric Hub – razvojnog centra za pametne mreže u Novom Sadu.

Pročitajte još:

Panelisti na ovom događaju su bili Dragoljub Damljanovic, direktor Schneider Electric Hub – razvojnog centra za pametne mreže u Novom Sadu, Martin Jordanov, direktor pametne fabrike kompanije Schneider u Plovdivu, Jirži Havalek, član menadžerskog tima pametnog distributivnog centra kompanije u Budimpešti i predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu (JIE) Petr Herman. Razgovaralo se o trenutnoj energetskoj situaciji iz ugla komunalnih preduzeća, industrije i logistike, s obzirom da Schneider već godinama primenjuje bogato tehnološko znanje u regionu i da već ima veliko iskustvo sa sopstvenim i projektima klijenata.

„Nova energetska realnost utiče na mrežu, objekte, industriju, data centre i sve kompanije. Važno je da kompanije shvate da su elektrifikacija, obnovljivi izvori energije i digitalizacija ključni faktori dugoročne otpornosti i održivosti. Schneider već ima bogato iskustvo u primeni pametnih sistema na nivou mreže, kao i na svim vrstama objekata. Spremni smo da podelimo svoje znanje i pomognemo različitim sektorima, objektima i infrastrukturi u njihovoj energetskoj i digitalnoj transformaciji“, rekao je Petr Herman, predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu (JIE).

O kompaniji

Svrha kompanije Schneider Electric je da podstakne sve u nastojanju da maksimalno iskoriste energiju i resurse, pospešujući napredak i održivost za sve. U kompaniji Schneider Electric ovaj koncept nazivamo „Life is On“. Naša misija je da budemo vaš digitalni partner u dostizanju ciljeva održivosti i efikasnosti. Mi pokrećemo digitalnu transformaciju tako što integrišemo vodeće svetske tehnologije u domenu energetike i procesne industrije, od početne tačke do cloud-a, povezujući proizvode, upravljanje, softver i usluge u integrisana rešenja za domove, zgrade, centre podataka, infrastrukturu i industriju. Mi smo najlokalnija od svih globalnih kompanija. Zalažemo se za otvorene standarde i partnerske ekosisteme koji sa žarom dele našu svrhu poslovanja, inkluzivni pristup i osnažujuće vrednosti.

www.se.com/rs

O razvojnom centru u Srbiji – Schneider Electric Hub

Naš razvojni centar – Schneider Electric Hub – bavi se istraživanjem, razvojem i softverskim inženjeringom u oblasti elektroenergetike i unapređenjem modernih infrastrukturnih sistema. Okupljamo veliki broj stručnjaka iz svih oblasti, a pre svega iz oblasti energetike i računarstva. Razvijamo ADMS softver – Advance Distribution Management System, najnapredniji softver koji obuhvata veliki broj različitih analitičkih funkcija za efikasno praćenje, upravljanje, dizajn i optimizaciju rada elektrodistributivnih mreža. U našem Hub-u razvijamo i AGMS (Advance Distribution Gas System), a od ove godine i smart metering i srodna grid edge rešenja, Grid Asset Management kao i Microgrid rešenja.

www.se.com/rs/hub

Izvor: Schneider Electric

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti