Reciklaža ambalaže u Lidlu: Doniraj ili umanji račun

Foto: Lidl

Do sada su potrošači u sklopu Lidlovog pilot projekta Dobro se reciklažom vraća imali priliku da u Novom Sadu i Nišu za svaku vraćenu Lidl PET i ALU ambalažu doniraju po 5 dinara fondaciji Budi human, a odskora mogu i da obezbede vaučer koji im donosi umanjenje računa u iznosu od 5 dinara za svaku vraćenu ambalažu. Dodatno, postavljena su i još dva nova aparata za reciklažu u prodavnicama u Beogradu.

U sklopu proširenja Lidlovog ekološko-humanitarnog projekta, pored potrošača u Novom Sadu i Nišu, od kraja septembra i Beograđani mogu da recikliraju na Vidikovcu u Ulici kneza Višeslava 61V i u Borči, na adresi Bratstva i jedinstva 2D.

Projekat Dobro se reciklažom vraća još uvek nije primenjen na sve prodavnice u Srbiji, ali je pilot faza u kojoj se projekat nalazi pokazala da korišćenje iskustva i rešenja iz Nemačke i drugih zemalja Evropske unije u velikoj meri može doprineti bržem i efikasnijem uvođenju modela cirkularne ekonomije i na tržište Srbije.

U FOKUSU:

Kako se koriste aparati za reciklažu?

Korišćenje aparata, koje će potrošači uočiti na ulazu u neku od pet prodavnica u kojima su postavljeni, veoma je jednostavno — potrebno je da se u njih ubaci PET ambalaža zapremine od 0,2 do 0,3 litra ili limenke od alkoholnog i bezalkoholnog pića kupljene u Lidl prodavnicama, jednu po jednu.

Kada je ubačena sva ambalaža, potrebno je kliknuti na dugme na ekranu i izabrati da li želite da preuzmete vaučer ili da donirate, a da bi ambalaža bila prihvaćena, pored toga što mora da ima vidljivi bar-kod, neophodno je da bude prazna i bez oštećenja. Ambalaže od kartona, stakla, mleka i nealuminijumske limenke neće biti prihvaćene.

Projekat Dobro se reciklažom vraća je nastao sa ciljem da se testira spremnost građana na ekološke izazove današnjice, a izrastao je iz Lidlove globalne strategije REset Plastic, koja nastoji da kroz različite inicijative uključi i edukuje potrošače.

Lidl

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala CIRKULARNA EKONOMIJA

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti