Realizovane ekološke edukativne aktivnosti o upravljanju hemikalijama u crnogorskim školama

Foto-ilustracija: Pixabay

Tokom marta i aprila meseca ove godine Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore realizovala je niz edukativnih aktivnosti u 6 crnogorskih gradova – Baru, Danilovgradu, Nikšiću, Podgorici, Žabljaku i Rožajama.

Kako je navedeno u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, u Nacionalnoj strategiji aproksimacije s Akcionim planom za period od 2016. do 2020. godine, Agencija za zaštitu životne sredine zadužuje se da u oblasti upravljanja hemikalijama sprovodi aktivnosti na širenju svesti građana o štetnim uticajima azbesta, POP-sova i žive, kao i o štetnom uticaju deterdženata i biocidnih proizvoda.

Tako je u Danilovgradu održan ekološki čas na temu „Azbest i njegov negativan uticaj na okolinu i zdravlje“, u Rožajama je održano predavanje na temu „Štetni uticaji deterdženata i sredstava za higijenu“, u Nikšiću je održano predavanje „Štetni uticaji žive na životnu sredinu i zdravlje“, a u Žabljaku i Podgorici predavanja „POP-sovi i njihovi štetni uticaji“.

Pored proširivanja postojećeg znanja, cilj posete bila je i promocija zaštite životne sredine, podizanje svesti i edukacija dece o značaju i neophodnosti zaštite građana o štetnim uticajima azbesta, POP-sova i žive, kao i o štetnom uticaju deterdženata i biocidnih proizvoda.

izvor: epa.org.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti