RB Kolubara i TENT proizvode više od 50 odsto električne energije u Srbiji

Foto: EPS

Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ posetio je rudare noćne smene u Rudarskom basenu „Kolubara“ u okviru redovne razmene iskustava za unapređenje proizvodnje uglja i električne energije i poboljšanja uslova rada.

„EPS je veliki sistem. Mi u najvećoj kompaniji u Srbiji objedinjujemo rudare u kopu, inženjere u elektranama i montere u distribuciji. Okuplja nas isti zadatak, da proizvedemo i isporučimo dovoljno električne energije za stabilno i pouzdano snabdevanje domaćinstava i privrede. Noćas sam ovde sa inženjerima iz TENT-a da bi videli kako se rudari bore za svaku tonu uglja iz koje se proizvodi struja u obrenovačkim elektranama. Da podelimo iskustva i da se upoznamo sa izazovima u proizvodnji jer samo tako će svi delovi EPS-a raditi još bolje i efikasnije“, rekao je Grčić u poseti RB ‘Kolubara’ u noći između 27. i 28. avgusta.

Rudare su sa Grčićem i inženjerima termoelektrana „Nikola Tesla A i B“, posetili i Miodrag Ranković, predsednik Sindikata „Kolubare“, Savo Bezmarević, izvršni direktor EPS-a za proizvodnju električne energije, Dejan Milijanović, izvršni direktor EPS-a za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja RB „Kolubara“. Oni su prisustvovali primopredaji smene, vozili se sa rudarima u specijalnim vozilima za transport na kopovima, razgovarali sa bageristima u kabini bagera koji otkriva ugalj.

„I rudari ‘Kolubare’ su bili u poseti kolegama u termoelektranama. ‘Kolubara’ i TENT su oslonjeni jedno na drugo i zajedno proizvode više od 50 odsto električne energije za Srbiju. Ovom razmenom iskustva želimo da se još više povežemo unutar EPS-a i zadržimo poziciju stabilnog oslonca privrednog razvoja Srbije“, istakao je Grčić.

Izvor: Elektroprivreda Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti