Razmena u sklopu Novosadske jeseni – donesete stari papir, odnesete cveće i drveće!

Manifestacija „Novosadska jesen“ se već šesnaesti put održava u Novom Sadu. I ove godine događaj koji važi za neraskidivi spoj ekologije, poljoprivrede i kulture okupiće, od 24. do 26. oktobra, izlagače sadnica i opreme za hortikulturu, meda i zdrave hrane i starih i umetničkih zanata. Učesnici će u SPENS-u predstaviti svoje proizvode.

Foto-ilustracija: Pixabay

Pored izložbenog programa, „Novosadska jesen“ obuhvata i zanimljive radionice za decu, stručne seminare, šetnje, promocije, degustacije namirnica i pevačke i plesne nastupe. Posebno zanimljiva inicijativa stiže od udruženja Inženjeri zaštite životne sredine.

U želji da podstaknu decu i mlade na reciklažu starog papira, Inženjeri će ponovo organizovati akciju zamene papira za sadnice cveća ili drveća. Svojevrsnu razmenu dobara možete da obavite od 9 do 20 časova u četvrtak i petak, tj. od 9 do 12 časova u subotu, na njihovom štandu u holu na prvom spratu.

Za 10 kg papira, dobijate sadnicu cveća, a za 60 kg, sadnicu drveća. Pored toga, svi zainteresovani imaju priliku da se kod članova udruženja informišu i o načinima na koje mogu da doprinesu očuvanju životne sredine i borbi protiv klimatskih promena.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papire, tvrde Inženjeri zaštite životne sredine. Dodaju i da se emisija štetnih gasova, dobijanjem papira iz jedne tone recikliranih sirovina, smanjuje za oko 70 odsto. Povrh svega, na taj način se štedi i 32.000 litara vode neophodne za proizvodni proces.

Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. Kako bi se zadovoljile potrebe prosečnog domaćinstva za papirom, godišnje strada 6 stabala.

Udruženje koje organizuje zamenu papira poziva građane da recikliraju i sade kako bi zajednički sačuvali šume i, posledično, čist vazduh.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti