Radojičić: Beograd će dobiti ekološku rasvetu

Tokom boravka u ruskoj prestonici, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je sedište kompanije „Boos lighting group” i sastao se sa njenim predsednikom Georgijem Bosom sa kojim je razgovarao o budućoj saradnji na novom konceptu rasvete u Beogradu.

Foto: Grad Beograd

„Tema našeg sastanka je dolazak ove kompanije u Beograd i njihovo angažovanje na konceptu ekološke rasvete, s obzirom na to da smo u januaru potpisali sporazum o saradnji.

Sada sam imao priliku da vidim kako je ova kompanija uradila sjajan posao u Moskvi.

O tome svedoči i ulično osvetljenje, osvetljenje mostova, parkova, kao i dekorativna rasveta zgrada.

Uveren sam da ćemo i u Beogradu imati sjajne rezultate od ove saradnje“, kazao je Radojičić.

Predsednik kompanije Georgij Bos je gradonačelniku Radojičiću predstavio rasvetu koju proizvode u njihovim fabrikama u Rusiji, Nemačkoj i Španiji.

Naglasio je da su sa cenama konkurentni, da njihova proizvodnja nimalo ne zaostaje od vodećih firmi u oblasti ulične rasvete na zapadnom tržištu, ali i da su im proizvodi dvostruko jeftiniji i imaju duži garantni rok.

„Dopalo mi se i što školuju kadrove na Katedri za svetlosnu tehniku Moskovskog energetskog instituta. Žele da dobrim učenicima iz Srbije omoguće da se u Moskvi specijalizuju u ovoj oblasti“, istakao je gradonačelnik.

Sporazum između Grada Beograda i kompanije „Boos lighting group”, kao jedne od najvećih kompanija u oblasti rasvete pored „Simensa”, „Filipsa” i važnih kineskih i japanskih kompanija, potpisan je u januaru u Beogradu tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

„Novi koncept rasvete grada Beograda znači, s jedne strane ekološki prihvatljiviji način osvetljenja, a s druge i veliku uštedu u energiji, tako da su mnogi gradovi u Evropi i svetu prešli na taj način osvetljenja.

Dogovorili smo se da ćemo se posebno baviti dekorativno-fasadnom rasvetom koja značajno može da se unapredi. Moskva je danas izuzetan primer Beogradu za ovakav način osvetljenja i zbog toga je saradnja sa ruskim kompanijama za nas vrlo značajna.

Hram Svetog Save je jedan od najvažnijih objekata na kojem će se prvo raditi projekat fasadno-dekorativne rasvete“, naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić boravio je u Moskvi od 4. jula do danas. Tokom posete ruskoj prestonici, sastao se sa gradonačelnikom Moskve Sergejem Sobjaninom i govorio je na Moskovskom urbanom forumu.

Na marginama foruma, gradonačelnik je imao niz sastanaka, a jedan od njih je sa dirketorkom programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN habitat) Mainmunah Moh Sharif.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti