Radionica „UNESCO čovek i biosfera“ – međusektorski pristup upravljanja prirodnim resursima u Gruziji

Foto: zzps.rs

U organizaciji GIZ-a početkom novembra 2017. godine, održana je međunarodna radionica UNESCO čovek i biosfera, međusektorski pristup upravljanja prirodnim resursima – Da li to funkcioniše na južnom Kavkazu?, uz učešće predstavnika iz Jermenije, Azerbejdžana, Hrvatske, Srbije, Češke, Rusije, Gruzije i eksperata UNESCO za program „Čovek i biosfera“ (MAB).

Cilj radionice je bio da se predstave primeri rezervata biosfere van Kavkaza i mogućnost osnivanja i formiranja rezervata biosfere u zemljama južnog Kavkaza. Takođe, cilj je bio da se doprinese boljem razumevanju MAB koncepta među zainteresovanim stranama i proširenje baze znanja koja se odnosi na donošenje odluka, planiranje i implementaciju programa MAB. Još jedan od ciljeva radionice bio je podržavanje i konkretno planiranje i sprovođenje koraka u zemljama južnog Kavkaza.

Prvi deo radionice odnosio se na uvođenje MAB koncepta za međusektorsko, integrisano i održivo upravljanje prirodnim resursima. Prezentacija profesora Michael Succova „UNESCO MAB program – međunarodna priča o uspehu“, predstavljala je uvod u rad . Potom je istoriju i osnove MAB programa, prezentovao član Savetodavnog komiteta UNESCO MAB-a Peter Cupa. U drugom delu radionice predstavljeni su različiti rezervati biosfere, u cilju razmene iskustava i učenje iz dobrih praksi iz šest rezervata biosfere. Ovim putem prezentovane su osnovne karakteristike rezervata biosfere, informacije o procesu uspostavljanja MAB-a, zoniranje i način uspostavljanja zona, prednosti za lokalno stanovništvo, glavni izazovi, pravne odredbe za održavanje rezervata i institucionalna struktura upravljanja rezervatom.

U okviru programa radionice prvog i drugog dana, u završnom delu su prikazani kratki video snimci i filmovi iz različitih rezervata biosfere. Trećeg završnog dana radionice, predstavljeni su rezultati rada u grupama, odnosno predstavljanje zemalja i izrada preporuka za implementaciju MAB koncepta u Južnom Kavkazu.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti