Radi se Program za suzbijanje ambrozije na teritoriji grada Kragujevca

 

Foto: Grad Kragujevac

Članovi Saveta za zdravlje grada Kragujevca na 11. redovnoj sednici pored izveštaja o radu savetnika za zaštitu prava pacijenata i drugih zdravstvenih institucija, inicijative o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji u oblasti zaštite prava pacijenta, razmatrali su inicijativu o donošenju programa monitoringa i suzbijanja ambrozije na teritoriji grada Kragujevca za 2019. godinu.

Jedan od prioriteta javnog zdravlja su javno-zdravstveni problemi koji su uočeni na određenoj teritoriji, a problem ambrozije je veoma važan u našoj sredini, rekao je Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Savet za zdravlje grada Kragujevca na sednici doneo je odluku o izradi programa za suzbijanje ambrozije na teritotiji grada Kragujevca za 2019. godinu, koji će zajednički sprovoditi sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac.

U planu je da program suzbijanja ove korovske biljke bude izrađen do kraja tekuće godine kako bi se od početka sledeće otpočelo sa njenim sistematskim uništavanjem a za koji će biti predviđena sredstva budžetom grada za 2019. godinu, najavio je Ribarić, načelnik resorne gradske uprave.

Na jedanaestoj redovnoj sednici Saveta za zdravlje razmatran je šestomesečni izveštaj o radu savetnika prava pacijenata za period od 1. januara do 30. juna 2018. godine.

Foto: Grad Kragujevac

U ovom izveštajnom periodu podneta su 43 prigovora pacijenata od kojih je 31 osnovan. Ono što je karakteristično za ovaj period je povećan broj rešenih prigovora u propisanom roku, čak 53 odsto, jer se, kako kaže Vesna Stevanović, savetnik za zaštitu pacijenta zdravstvene ustanove trude da ga ispoštuju.

Strategijom zdravstvene zaštite grada Kragujevca za period 2017 – 2020. godine definisan je projekat unapređenja zaštite prava pacijenata u okviru kojeg će se održati program kontinuirane edukacije zdravstvenih radnika u ovoj oblasti.

Program je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije, realizator će biti Srpsko lekarsko društvo,  Okružna podružnica Kragujevac a realizaciju i projekta i programa finansiraće Grad Kragujevac, rekla je Vesna Stevanović, savetnik i istakla da je učinjen iskorak u odnosu na zakonom predviđene mere koje se preduzimaju u zaštiti prava pacijenata.

Članovima Saveta predstavljen je predlog finansijskih planova zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad Kragujevac za 2019. godinu, a upoznati su i sa aktivnostima Zastava Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac nakon preuzimanja osnivačkih prava od strane lokalne samouprave kao i kadrovskom obezbeđenošću Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti