Puštena u rad trafostanica „Kruševac 3“

U Kruševcu je puštena u rad rekonstruisana i dograđena trafostanica „Kruševac 3“ čime je „Elektroprivreda Srbije“ obezbedila kvalitetnije i stabilnije napajanje grada Kruševca i više od 50.000 korisnika. Investicija vredna 140 miliona dinara omogućila je i priključenje novih kupaca u centralnom i jugoistočnom delu grada, gde je već formirana nova stambeno-poslovna zona.

Foto: EPS

„Grad Kruševac je dobio novu trafostanicu napona 110 kilovolti, što je važno za Kruševac, građane, privredu i budućnost grada. U trafostanicu 110/35/10 kV ‘Kruševac 3’ ugradili smo najmoderniju opremu, uveli sistem daljinskog upravljanja, a imamo i mogućnost da dupliramo kapacitet ako zatreba. I ne samo to, u prenosni sistem električne energije u kruševačkom regionu EPS, EMS i ‘EPS Distribucija’ uložili su više od 32 miliona evra. Osigurali smo budućnost i Kruševac i ovaj kraj u 21. veku neće imati problem sa snabdevanjem električnom energijom“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom puštanja u rad TS „Kruševac 3“, u društvu Jelene Matejić, direktorke AD „Elektromreža Srbije“ i Jasmine Palurović, gradonačelnice Kruševca. Oni su najpre prisustvovali puštanju pod napon nove investicije EMS-a, visokonaponskog 110 kV podzemnog kablovskog voda dužine 5,6 kilometara, kojim je TS „Kruševac 3“ povezana sa EMS-ovom TS „Kruševac 1“.

„Bez stabilnog snabdevanja električnom energijom nema ni investicija, ni ulaganja ni novih radnih mesta. I zato smo se odlučili da baš u Kruševcu primenimo savremeno rešenje koje donosi stabilnost snabdevanja električnom energijom, ali predstavlja i osnovu za privredni i ekonomski razvoj“, istakla je Jelena Matejić, direktorka EMS AD.

TS „Kruševac 3“ sagrađena je pre oko 30 godina i EPS je prepoznao potrebu za povećanjem kapaciteta i nastavio dogradnju 2016. godine. Prva faza obuhvatila je rekonstrukciju i dogradnju postrojenja 10 kV, a druga faza dogradnju i opremanje postrojenja 110 kV i izgradnju 10 kV kablovskih vodova, ukupne dužine oko 20 kilometara. Povećana je instalisana snaga trafostanice – umesto nekadašnjih 16 MVA na 31,5 MVA, uz mogućnost da se udvostruči na 63 MVA.

„Ova velika investicija znači razvitak za grad Kruševac, napredak i nova radna mesta, kao i mogućnost da se obezbedi snabdevanje električnom energijom za svaku novu fabriku bez obzira na energetske zahteve. Zbog ulaganja EPS-a naši građani i privrednici osetiće boljitak i stabilnost snabdevanja električnom energijom“, rekla je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

Izvor: EPS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti